2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem csak orvosságokkal gyógyítható a kór

Louvre-látogatás Alzheimer-kór ellen.
2010. november 20. szombat 13:29 - HírExtra
Nemcsak klasszikus orvosi eszközökkel küzdenek az Alzheimer-kór ellen Franciaországban, ahol ez a betegség egymillió embert érint, és nagy terhet ró az egész társadalomra: a France 2 közszolgálati televízió riportja szerint az ARTZ nevű jótékonysági szervezet művészeti események, kulturális kirándulások és múzeumlátogatások szervezésével is igyekszik segíteni azokon az embereken, akik ennek a jelenleg gyógyíthatatlannak minősített betegségnek valamelyik korai fázisában vannak.

Az emlékezetvesztéssel és viselkedési zavarokkal járó, fokozatosan súlyosbodó betegségre jelenleg még nincs hatékony gyógyszer, kifejlődését csak lassítani lehet, és ebben a memória serkentése, a kór által sújtott személyek elszigeteltségének csökkentése igen hasznos lehet.
 
Ezt a célt szolgálják az ARTZ által szervezett múzeumlátogatások is, amelyek egyik színhelye, mint a France 2 televízió bemutatta, maga a párizsi Louvre, a világ egyik leghíresebb múzeuma.
Alfred, Giselle, Odette és Pierre és társaik - valamennyien idős emberek - már napokkal korábban örömmel készültek a kirándulásra. A Louvre vezetősége az ARTZ társaság által szervezett látogatások résztvevői és kísérőik számára ingyenességet biztosít, illetve lehetővé teszi a meghívottak számára szervezett különleges foglalkozást.

A mintegy másfél órás vizit számára olyan termeket és időpontokat jelöltek ki, amelyekben a forgalom viszonylag kisebb, így a résztvevők nyugodtan megbeszélhetik az egyes képek, műalkotásaik jellegzetességeit. A jobbára idős emberek számára kerekes székeket is biztosítottak, így a látogatás fizikailag sem volt fárasztó számukra.

Az Alzheimer-betegeknek egy-egy ilyen csoportos látogatás valóságos orvosság, hiszen éppen ahhoz nyújt segítséget, ami számukra a legnehezebb: értelmezni a helyzeteket, azonosítani, összekapcsolni és elválasztani a látottakat - mondta el a látogatás vezetője.

Jó példa volt erre Giuseppe Arcimboldo híres sorozata, amelyen gyümölcsökből, növényekből formált emberi arcok jelképezik a négy évszakot. Nem mindegyik beteg ismerte fel azonnal az emberi figurákat, és azt, hogy miként utalnak összetevőik az egyes évszakokra, viszont a magyarázat, a figyelemfelkeltés nyomán annál nagyobb élmény volt mindegyikük számára az összefüggés realizálása. Az élmény akkor is megmarad, ha látszólag nem is tudnak utólag beszámolni róla.

Az ARTZ ugyanis több látogatást szervez ugyanazoknak a személyeknek, minden alkalommal ugyanolyan sorrendben. Először a Louvre üvegpiramisa alatt magyarázzák el a résztvevőknek a vizit kiválasztott témáit és helyszíneit, majd az öt-hat kijelölt kép vagy terem mindegyikénél mintegy negyedórát töltenek el. A második látogatásnál rendszerint már minden résztvevő tudja, mi a sorrend, hogyan következnek az egyes kiselőadások, megbeszélések, és nem egyszer később, családjuk körében vagy az otthonban is felidéznek egyes részleteket.

Hasonló kirándulásokat szervez az ARTZ más múzeumokba, de parkokba, kertekbe is, és rajta kívül más hasonló szervezetek - például a Sainte Marie alapítvány - is átvették a kezdeményezést.
Az Alzheimer-kór elleni küzdelemnek Franciaországban kiemelt fontosságot tulajdonítanak. Nicolas Sarkozy elnök nemzeti programot kezdeményezett erre a feladatra, és az ARTZ egyik tervezett Louvre-látogatására Bernadette Chirac, az előző francia elnök felesége is bejelentette magát.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását