2024. április 24. - György

Lebuktak az üzemanyag-csalók

Üzemanyagként értékesített több mint hárommillió liter ipari alapanyagként beszerzett bázisolajat két szegedi cég, ezzel 570 millió forint adó befizetését elkerülve; a vállalkozások vezetőivel szemben jövedékkel visszaélés és adócsalás miatt indítványozott vádemelést a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala.
2010. november 19. péntek 12:48 - HírExtra
A gyanú szerint a két társaság 2005-ben és 2006-ban több mint 3 millió liter bázisolajat szerzett be egy lengyel olajfinomítótól - áll a VPOP közleményében.

A bázisolaj a kenőanyag-gyártás egyik alapanyaga, s fémmegmunkáláshoz adalékként is használják. A bázisolaj jövedéki termék, de felhasználására figyelemmel 0 százalékos jövedéki adóval terhelt. Mivel a gázolajnál könnyebb párlat, akár önállóan, akár gázolajjal keverve dízelüzemű járművek meghajtására alkalmas.

Az elkövetők a Lengyelországból beszerzett bázisolajat az M5-ös autópálya lajosmizsei parkolójáig vitték, majd a szállítmányokat Kecskemét környéki településeken üzemanyagként értékesítették. Az ügyletet hamis fuvarokmányokkal igyekeztek leplezni, melyek szerint az olajat egy belga cég vette meg és szerb, valamint bosnyák szállítóeszközökkel Szlovéniába szállította tovább.

Az ügy négy gyanúsítottja a nyomozás adatai 375 millió forint jövedéki és 205 millió forint általános forgalmi adó befizetését kerülte el ezzel a módszerrel.

A nyomozó hatóság üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett visszaélés jövedékkel bűntette, és különösen nagy mértéket meghaladó adócsalás megalapozott gyanúja miatt terjesztett elő vádemelési javaslatot a Csongrád Megyei Főügyészséghez - tudatta a szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását