2024. április 18. - Andrea, Ilma

Afganisztán üzletelne a franciákkal

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnyának, az Iszlám Magreb al-Kaidájának (AQIM) a vezetője azt követelte egy csütörtök este nyilvánosságra hozott hangfelvételen, hogy Franciaország vonja ki katonáit Afganisztánból, ha el akarja érni a Nigerben szeptemberben elrabolt öt állampolgára kiszabadulását.
2010. november 19. péntek 10:06 - HírExtra
Abdelmalek Drukdel ezenkívül azt is közölte, hogy a túszok szabadon bocsátásáért a tárgyalásokat közvetlenül Oszama bin Ladennel, a terrorhálózat vezetőjével kell lefolytatni. A hangüzenetről az al-Dzsazíra katari székhelyű műholdas hírtelevízió és az iszlamista honlapokat figyelő amerikai intézmény, a SITE számolt be.

Bin Laden egy ugyancsak az al-Dzsazírán sugárzott októberi hangüzenetében Franciaországnak "a muzulmánokkal szemben alkalmazott igazságtalan bánásmódjával" indokolta az emberrablást.

Bernard Valero, a francia külügyminisztérium szóvivője pénteken azt mondta, hogy vizsgálják a felvétel hitelességét, és Franciaországot "totálisan mozgósították" a túszok kiszabadítása érdekében.

Az öt francia, valamint a velük együtt elrabolt két afrikai - egy madagaszkári és egy togói - állampolgár az Areva és a Vinci francia vállalatok alkalmazottai voltak Nigerben. Szeptember 16-án rabolták el őket. Az emberrablást az AQIM vállalta magára, amely feltehetően a szomszédos Maliban tartja fogva őket.

Az al-Kaida a múlt hónapban felajánlotta, hogy elengedi a túszokat, amennyiben Franciaország visszavonja azt a törvényt, amely tiltja a szem kivételével az egész testet elfedő muzulmán női viselet, a burka nyilvános viselését, szabadon engedi a foglyul ejtett iszlamista fegyvereseket, és 7 millió euró váltságdíjat fizet.

A csütörtök esti üzenet nem részletezte, hogy hogyan lehet kapcsolatba lépni bin Ladennel, aki feltételezések szerint valahol Afganisztán és Pakisztán határvidékén, a hegyekben rejtőzködik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását