2024. május 14. - Bonifác

Tüntet a Jobbik

Újra tüntetésekre készül a Jobbik, egyebek között azért, mert a Fidesz "elsikkasztotta az alkotmányozást" - mondta Vona Gábor kedden este Budapesten, a Kossuth Lajos téren tartott demonstráción.
2010. november 16. kedd 20:23 - HírExtra
A Jobbik tüntetésén - amelyet Horthy Miklós Budapestre vonulásának évfordulóján rendeztek a Kossuth Lajos téri Károlyi Mihály szobornál - a pártelnök elmondta: "jelenleg nincs demokrácia az országban", amit jól jelez, hogy egy újabb törvény szerint idegen rendőrök is bevethetőek lesznek Magyarországon, illetve az is, hogy nem támogatták a jobbik törvényjavaslatait.

Vona Gábor hangsúlyozta: "az utca a miénk volt és a miénk is marad", és úgy vélte, hogy Orbán Viktor kormányfőnek nem a Magyar Nemzeti Gárdát kéne üldöznie, hanem Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt kellene börtönbe juttatnia.

Szegedi Csanád alelnök, a párt EP-képviselője azt hangoztatta, hogy a párt képviselői kiléptek az alkotmányozásból, mert nem támogatnak olyan alkotmányt, amely eltér a Szent Korona-tantól.
Mint bejelentette: újra megerősítik a párt mozgalmi jellegét, amelynek keretei között jövőre 100 településen helyeznek el hivatalosan székely rovásírásos helységneveket.

Gaudi-Nagy Tamás, a párt országgyűlési képviselője a több száz fős tömeg előtt arról beszélt, hogy a Jobbik javaslatiból csak hármat fogadott el a kormány, viszont 24-et "lesöpörtek". Szerinte a kormány egy "alsóházi játékszerré silányította az alkotmányozást".

Hozzátette, hogy élni fognak az ellenállás jogával és szembe mennek ezzel az új alkotmánnyal. "Nem fognak palesztinokká tenni minket a saját hazánkban" - hangoztatta.

A rendezvényen felszólalt még Volner János frakcióvezető és Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettes is.
A felszólalók kivétel nélkül kinyilvánították, hogy továbbra is követelik Károlyi Mihály szobrának eltávolítását, illetve nehezményezték, hogy Horthy Miklósnak nincsen szobra.

A tüntetés kezdete előtt a helyszínen megjelent egy középkorú nő, aki egy gyertyát próbált meggyújtani a szobornál, de a tömeg ebben megakadályozta. Később egy szál virágot próbált elhelyezni a szobornál Dániel Péter, az az ügyvéd, aki arról híresült el, hogy kaszinótojással kente össze a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot. Az ügyvédet végül a rendezvény biztonsági őrei vezették ki.

A szoborra egyébként a résztvevők egy táblát akasztottak azzal a szöveggel, hogy "Én felelek Trianonért!", később pedig egy kipát tettek a fejére. A többször eltávolított és újra visszatett kipát - az MTI tudósítójának tapasztalata szerint - egyszer Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője helyezte Károlyi Mihály szobrának fejére.
A tüntetést a rendőrség biztosította, rendbontás nem volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását