2024. április 25. - Márk

Oroszország duplázna

A világ tigrisállományát 12 év alatt meg lehet duplázni, és Oroszország erre vonatkozó program elfogadását szándékozik javasolni a november 21-től Szentpéterváron tartandó háromnapos tigris-csúcsértekezleten - jelentette be kedden Moszkvában Igor Majdanov, a természeti erőforrási és környezetvédelmi minisztérium helyettes vezetője.
2010. november 16. kedd 17:56 - HírExtra
Mint mondta, a globális programnak azon országok projektjeire kell támaszkodnia, ahol tigrisek élnek, és célul azt kell kitűznie, hogy az állomány 12 év alatt közel kétszeresére emelkedjen, a jelenlegi 3200 egyedről 2022-ig mintegy 6000-re gyarapodjon.

A miniszterhelyettes elmondta, hogy a tigrisek állománya a világon száz év alatt harmincadára csökkent. Hozzátette, hogy Oroszország a világ egyetlen állama, ahol az állomány jelenleg nagyjából stabil, mintegy 450 egyedből áll.

Ezt a tigrisvadászat betiltásával, a nemzeti parkok és természetvédelmi területek szigorú őrzésével, valamint a tigrisek megőrzésének 2006-ban elfogadott nemzeti programjával sikerült elérni. Elmondta azonban, hogy mindezek ellenére 1994 óta mintegy 4000, tigrisekkel kapcsolatos törvénysértést tártak fel és 200 büntetőeljárást indítottak.

Éppen kedden találtak egy lelőtt amuri tigrist a Tengermelléki területen, s az állatot hétfőn terítették le - jelentette az Interfax hírügynökség. Amennyiben megtalálják a tettest, mintegy 1,4 millió forintnak megfelelő összegű bírsággal, javító-nevelő munkával, vagy 6 hónapig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az amuri tigris a legnagyobb a tigrisfajok közül, termete elérheti a négy métert, súlya a 320 kilogrammot. Oroszországi állománya több mint 300 egyedre tehető.

Szentpéterváron november 21. és 24. között tartják meg a "tigriscsúcsot", amelyen a tervek szerint részt vesznek mindazon országok (13) kormányfői , ahol még élnek vadon tigrisek, továbbá azon államok képviselői, amelyek támogatást akarnak nyújtani a tigrisek kipusztulásának megelőzéséhez.

Egyelőre azonban csupán 5 érintett állam - Kína, Banglades, Laosz, Nepál és természetesen Oroszország - erősítette meg részvételét kormányfői szinten.

A sajtóértekezleten Igor Csesztyin, a WWF nemzetközi környezetvédő szervezet orosz részlegének igazgatója elmondta: a szentpétervári kormányfői csúccsal párhuzamosan az orosz Távol-Keleten - ahol az oroszországi tigrisek élnek - ifjúsági "tigriscsúcsot" rendeznek, amelyen a térség országainak fiataljai vitatják meg a tigrisekkel összefüggő kérdéseket, tanulmányozzák, hogyan sikerül fenntartani Oroszországban az állományt, és egyebek között megismerkednek egy természetvédelmi terület működésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását