2024. május 15. - Zsófia, Szonja

OIT: több százmilliós hiány a bírósági költségvetésben

A jelenlegi számítások szerint több százmillió forint hiány várható év végére a bírósági szervezet költségvetésében - közölte az MTI-vel az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), miután keddi ülésén ez a téma is napirendre került.
2010. november 10. szerda 12:27 - HírExtra
Az OIT összefoglalója szerint annak ellenére van hiány, hogy a bírósági szervezet már év közben megszorító lépéseket tett: több fejlesztést elhalasztott, jelentősen visszafogta a személyi juttatásokat, takarékossági intézkedéseket vezetett be. Mint írták, erre azért is szükség volt, mert a 2010-es 64,9 milliárdos költségvetési támogatás alig 300 millió forinttal több, mint amennyi 2004-ben volt, miközben a hat évvel ezelőtti 1.200.000-hez képest 1.600.000-ra nőtt a beérkezett ügyek száma - tették hozzá.

Az OIT keddi ülésén arról is döntött, hogy kezdeményezi: változzon vagyonjogi ügyekben a pertárgyérték összege. Felhívták a figyelmet arra, hogy ennek azért van jelentősége, mert ez alapján dől el, hogy az adott ügy helyi vagy megyei bírósági hatáskörbe kerül.

Jelenleg ez a határ 5 millió forint. A tanács hatástanulmányt készíttetett arról, milyen változást okozna, ha ez az értékhatár 15 millió forintra emelkedne. Ez alapján az állapítható meg, hogy csökkenne a megyei elsőfokú ügyek, valamint az ezekkel kapcsolatos, ítélőtáblára érkező fellebbezések száma, ami különösen a központi régióban - a fővárosban és Pest megyében - lenne fontos. A helyi bíróságokon összességében pedig nem lenne különösebb tehernövekedés.

Az OIT összefoglalójából kiderül az is, hogy eredményes pályáztatás esetén várhatóan jövő tavasszal lehet új elnöke a Fővárosi Bíróságnak. Gatter László helyére, aki egy héttel ezelőtt mondott le posztjáról december 31-i hatállyal, december elején írnak ki pályázatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását