2024. április 26. - Ervin

Hűvösre került csalás miatt

Három év börtönbüntetésre ítélte az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság azt a férfit, aki a vád szerint 2001-ben és 2002-ben egyik ismerősétől több alkalommal nagy összegű kölcsönöket vett fel úgy, hogy azok biztosítékaként olyan ingatlanokat ajánlott fel, amelyek nem voltak a tulajdonában.
2010. november 9. kedd 17:13 - HírExtra
A 2009 májusa óta előzetes letartóztatásban levő férfit folytatólagosan elkövetett csalásban mondta ki bűnösnek a Joó Attila vezette büntetőtanács. Szabadságvesztésébe beszámítják az eddig előzetesben töltött időszakot. A férfinek emellett a sértett számára mintegy 36 millió forint kártérítést kell fizetnie.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a védelem pedig fellebbezett az ítélet ellen, így az nem jogerős.

A férfi 2001 őszén azzal kereste fel Németországban élő magyar ismerősét, hogy kőolaj forgalmazással kapcsolatos vállalkozást szeretne indítani, melyhez mintegy egymillió euróra lenne szüksége. Azt ígérte, hogy a kölcsönt mintegy 30 százalékos haszonnal, 6-8 hónapos futamidőt követően visszaadja. Erre a németországi ismerős azt közölte, hogy ennek maximum felét tudja adni, azt is megfelelő ingatlanfedezet mellett.

A vád szerint a gyanúsított 2001 decemberében egy kecskeméti ingatlanfedezettel 15 millió forint kölcsönt kapott. Ez rokonai ingatlana volt, akik azonban nem egyeztek bele a jelzálog bejegyzésébe. Az ügylet egy közös ügyvéd ismerősön keresztül bonyolódott. 2002 januárjában újabb kölcsönért folyamodott a vádlott, akkor egy dunaújvárosi ingatlan volt a fedezet, melyet ugyan megvett, de egy másik kölcsön fedezeteként is szolgált, s végül az a fél el is vitte az ingatlant. Harmadik alkalommal szintén egy ismerőse házát ajánlotta a sértettnek.

Akkor annak megvételére kapott pénzt, bár a tulajdonosok nem is akarták eladni azt. Emellett a közös ügyvéden keresztül is kért pénzt a sértettől.

A sértett végül mintegy 85 millió forintos megkárosításáért jelentette fel ismerősét 2004 decemberében. A bíróság ebből mintegy 36 millió forintnyi euró és márka átadását találta bizonyítottnak.

A bíróság folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett csalás büntettében állapította meg a vádlott bűnösségét, melyet üzletszerűen követett el. Ezért három év börtönbüntetésre és mellékbüntetésként négy év közügyektől eltiltásra ítélte.

A 44 éves férfi korábban is állt már bíróság előtt, adócsalás és csalás miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását