2021. február 27. - Ákos, Bátor

Nikotinból növényvédőszer?

Rossz idők járnak a dohánytermesztőkre, az egészséges életmódért folytatott hadjárat nyomán a világ egyre több országában csökken a dohányosok száma, ezzel párhuzamosan pedig a füstölnivalók - cigaretta, szivar, pipadohány - iránti kereslet. Egy új tanulmány azonban reményt kelthet a dohányipar dolgozóiban: a hatalmas zöld levelekből környezetbarát növényvédő szer készülhet.
2010. november 8. hétfő 08:54 - HírExtra
A dohánylevélből készült főzetet ma is alkalmazzák kiskertekben, háztáji gazdaságokban, például levéltetvek ellen. Hamarosan azonban nagyüzemi méretekben is alkalmazást nyerhet a dohány legfontosabb alkotórésze, a nikotin nevű vegyület.

Mint az ontariói egyetem kutatói az Industrial & Engineering Chemistry Research című folyóiratban beszámoltak róla, kísérleteik során vákuumba helyeztek dohányleveleket, majd 500 Celsius fokra hevítették őket. Az így nyert biológiai olajat többféle mezőgazdasági kártevő - baktériumok, gombák, burgonyabogár - ellen próbálták ki.

Ezek nagy része elpusztult az olajos permetezéstől. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy a nikotinolaj ipari méretekben is felhasználható lehet növényvédő szer gyanánt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását