2024. április 20. - Tivadar

Múzeumba kerül a makett

Amerikai múzeumba kerül a hartheimi reneszánsz kastély makettje, amely a második világháború idején egyike volt a náci Németországban üzemelő hat eutanáziaközpontnak.
2010. november 5. péntek 22:31 - HírExtra
William C. Eacho, az Egyesült Államok bécsi nagykövete hivatalos ünnepségen, pénteken vette át a rettegett kastély makettjét, amelyet a Los Angeles-i holokausztmúzeumban állandó kiállításon mutatnak be.

"Ez a makett emlékeztet minket, hogy mi történik akkor, amikor a társadalom elveszti a morális iránytűjét és az emberi lélek belső tartását" - mondta a nagykövet az osztrák külügyminisztérium által rendezett ünnepségen, hozzátéve, hogy azért kell együttműködni, hogy soha többé ne ismétlődhessék meg a vészkorszak.

Eleinte a német elmegyógyintézetek lakóit, rokkantakat és szellemi fogyatékosokat szállították az eutanáziaközponttá átalakított kastélyba, később azonban a közeli lágerek deportáltjait is itt ölték meg. Velük együtt a nácik 1940-44 között mintegy 30 ezer embert irtottak ki a hartheimi kastélyban.
A kastély modelljét 2003/4-ben készítette Helmut Gsöllpointer képzőművész, és elkészülte óta a hartheimi kastélyban kialakított emlékhely része volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását