2024. május 16. - Mózes, Botond

Pokolgép volt a brit repülőtéren

Működőképes robbanószerkezet volt az az eszköz, amelyet az angliai East Midlands repülőterén, egy teherszállító repülőgép rakterében találtak - közölte a brit belügyminiszter.
2010. október 30. szombat 18:39 - HírExtra
Theresa May, aki a brit kormány különleges helyzetek idején összehívott válságtestülete, a COBRA szombat délutáni értekezlete után tett rövid sajtónyilatkozatot, kijelentette: a péntek hajnalban megtalált szerkezet "robbanóképes" volt, "és egy repülőgép lezuhanását okozhatta volna", ha működésbe lép.

A UPS csomagtovábbító vállalat által üzemeltetetett, MD-11-es típusú teherszállító repülőgép Jemenből indult, és Chicagóba tartott, de útközben leszállt a közép-angliai East Midlands repülőtéren - a legnagyobb brit légi teherszállítmány-elosztó központban -, ahol a csomagot felfedezték.

A gyanússá vált küldemény számítógépes nyomtatókban használatos, ám sajátosan "átalakított" festékpatronokat tartalmazott. A patronokból a közzétett rendőrségi fotók tanúsága szerint drótok álltak ki, és a szerkezeteket fehér por borította.

A brit hatóságok először csak annyit közöltek, hogy a szerkezetet "baljós kinézete miatt" beható laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. Hivatalosan Theresa May szombat délutáni londoni sajtónyilatkozatában hangzott el először, hogy robbanószerkezetről van szó.

A brit belügyminiszter mindazonáltal kijelentette, hogy a kormány nem emeli a terrorkészültség szintjét. Nagy-Britanniában január óta a második legmagasabb szintű országos terrorkészültség van érvényben. E riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent.

Ezt akkor léptetik életbe, ha a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint "nagyon valószínű" valamilyen terrormerénylet-kísérlet Nagy-Britanniában. A legmagasabb készültségi fokozat a "kritikus"; ezt abban az esetben rendelik el, ha a szolgálatok "azonnali" terrortámadási veszélyről értesülnek.

Theresa May azonban szombati nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a brit kormánynak nincs ilyen értesülése. A belügyminiszter ugyanakkor bejelentette, hogy "kíséret nélküli" légi teheráru további intézkedésig nem érkezhet Jemenből Nagy-Britanniába, még átmenő teherforgalomként sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását