2024. május 12. - Pongrác

Befejeződik a lakott területek mentesítése

A hétvégén a vörösiszap által elöntött valamennyi lakott területről elszállítják a szennyeződést a katasztrófa utáni helyzet stabilizálásában résztvevők - mondta Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos szombaton Budapesten.
2010. október 30. szombat 20:09 - HírExtra
Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a jövő hét első napjaiban megkezdik az elöntött mezőgazdasági területek mentesítését is, valamint közcélú foglalkoztatást szerveznek a helyreállításhoz szükséges bontási és építési munkálatokra.

A tűzoltó altábornagy kiemelte: Kolontár és Devecser végleges biztonságának garantálása érdekében egy új biztonsági övezet kialakításáról, vagyis egy új nagy gát építéséről is döntöttek.
Bakondi György emlékeztetett: a kormány szerdai ülésén a károkozó felelősségét előre meg nem állapítva döntött a védekezési költségek kifizetésének megkezdéséről. A kabinet egy felülről nyitott keretet hozott létre a Magyar Kármentő Alapból, amelyből megtéríti az önkormányzati és állami szervek kiadásait is - fejtette ki.

A kormánybiztos arra is kitért, hogy személyesen irányítja majd az újjáépítést, amelynek során a kormány finanszírozza a károsultak számára épülő új lakóházak felépítését, illetve a felújíthatók renoválását, továbbá az elköltözni vágyók lakásvásárlását, vagy pénzügyi támogatását.
Az állam által megbízott ügyvédek minden esetben díjmentes segítséget nyújtanak a lakhatáshoz szükséges ügyek intézéséhez - húzta alá a szakember.

Bakondi György kijelentette továbbá, hogy az időjárástól függően kezdődő építkezéseket 2011. június 30-ig kell befejezni. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár tájékoztatása szerint ehhez Devecserben 225, Kolontáron 35, míg Somlóvásárhelyen 2 ház bontását rendelték el.

Hoffmann Imre katasztrófavédelmi főigazgató-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a katasztrófa helyszínén folyamatosan kiemelt figyelemmel kísérik a talaj, a víz és a levegő minőségét is, ennek alapján pedig egyértelműen megállapítható, hogy egyetlen érték, még a szállópor koncentrációja sem haladja meg az egészségügyi határértéket.

Megjegyezte: valamennyi Magyarországra látogató külföldi szakember egyetértett abban, hogy az ország kitűnően végezte az október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa utáni mentést.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. október 12-i állami felügyelet alá vétele óta sikeresen újraindult a termelés, amely több mint hatezer család megélhetését biztosítja - mutatott rá Bakondi György.

Hozzátette: jövő év február 11-én lejár a gyár nemzetközi környezethasználati engedélye, amelynek meghosszabbítása csak akkor lehetséges, ha az üzem addig felkészül a vörösiszap száraz formában történő tárolására. A kormánybiztos szavai szerint 2005. óta már csak az ilyen technológiával működő timföldgyárak kaphatnak új engedélyt, a Mal Zrt. azonban szerinte korábban, a közeli határidő ellenére sem tett semmilyen lépést a biztonságosabb tárolásra való átálláshoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását