2024. május 2. - Zsigmond

Az édes élet felújítva

A Római Filmfesztiválon szombat este mutatják be Federico Fellini ötven évvel ezelőtt készült világhírű filmjének, Az édes életnek (La Dolce Vita) a felújított változatát.
2010. október 30. szombat 13:06 - HírExtra
A kultuszfilmmé vált alkotás restaurálásának költségeit mások között a Gucci divatkonszern támogatta, amely hétszázezer eurót adományozott a Martin Scorsese által létrehozott filmalapnak. Az alapítvány a filmremekművek restaurálásának finanszírozása mellett kötelezte el magát.

Egykor az arisztokraták, ma a divat tölti be a mecénás szerepét Rómában, ahol az egyre szűkösebb állami támogatás az olasz mozi világhírű, de öregedő alkotásainak megőrzését sem tudja fedezni. Segítséget a Martin Scorsese világhírű rendező által 1990-ben alapított The Film Foundation nyújtott, mely céljai között a nemzetközi filmgyártás klasszikusainak megmentését tűzte ki. Pénzt Guccio Gucci 1921-ben nyitott divatháza biztosít, amely 2006 óta finanszírozza az amerikai alapítvány filmrestaurálását.

Az együttműködés legújabb eredménye szombat este látható: az ötödik évéhez érkezett Római Filmfesztiválra a talán leghíresebb olasz alkotást, az éppen ötven éves Az édes életet varázsolták újjá. Az 1960-ban bemutatott, fekete-fehér Fellini-film teljesen megújult. Nem volt egyszerű munka: a digitális tisztítás 6 ezer órát igényelt - hangzott el a filmfesztivált megelőző sajtótájékoztatón. A restaurálást a filmalap többek között a bolognai Cineteca, a római Cinecitta és a Paramount Pictures filmgyárral közösen végezte.

Az olasz divatház eddig négy film helyreállítását támogatta. Segítségükkel restaurálták a John Cassavetes rendezte Egy hatás alatt álló nőt (1974), a Barbara Loden rendezte Wanda (1970) című filmet, Michelangelo Antonioni A barátnők (1955) című alkotását és Luchino Visconti Érzelem (1954) című filmjét.

Scorsese és Gucci sikeres művészi szövetsége újabb állomásának számít a Az édes élet és a Luchino Visconti rendezte 1963-as A párduc, amelyet jövőre a cannes-i filmfesztiválon mutatnak be. A helyreállítás filmenként 450 ezer dollárjába került a divatcégnek.

A szombat esti bemutató házigazdája Martin Scorsese és Frida Giannini, a Gucci kreatív igazgatója lesz. "A La Dolce Vita nyitott utat annak az új világnak, melyben azóta is a stílus, a divat és a hírnév számít"- mondta Giannini a bemutató kapcsán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását