2024. május 26. - Fülöp, Evelin

LMP: javaslat a környezeti katasztrófák megakadályozására

Jogszabály-módosító csomagot nyújtott be az LMP a vörösiszap-ömléshez hasonló környezeti katasztrófák megakadályozása érdekében – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.
2010. október 29. péntek 12:51 - HírExtra
Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke elmondta, hogy javaslataik többek között a környezetvédelmi és építési törvényt is érintenék és szigorítanák a veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítmények ellenőrzését. A kötelező ellenőrzést ezentúl minden évben végre kellene hajtani.

Egyúttal felszólítanák a kormányt, hogy az úgynevezett sajátos építési formák esetében jelöljön ki önálló engedélyező hatóságot.

A módosítás kötelező jelleggel előírná a kormánynak, hogy a lehető legrövidebb határidőn belül alkossa meg azokat a rendeleteket, amelyek minden veszélyes tevékenységet folytató üzem számára előírnák a kötelező felelősségbiztosítás megkötését és a pénzügyi biztosítékok nyújtását.

Jávor Benedek megjegyezte, hogy jelenleg a beruházó rendeli meg a környezeti hatástanulmányokat és tudomásuk szerint az elmúlt 15 évben nem készült kedvezőtlen tanulmány. Az LMP úgy változtatna, hogy a jövőben - a beruházó költségére – a hatóság rendelje meg a hatástanulmány elkészítését.

A párt benyújtott egy önálló képviselői indítványt is a Btk.-t módosítására: beemelnék a rendszerbe a hatóságok büntetőjogi felelősségét is, mert véleményük szerint Kolontáron és Ajkán is azt tapasztalták, hogy az engedélyező hatóság is számos hibát elkövetett, olyan engedélyeket adtak ki, amelyeket nem lett volna szabad. Úgy fogalmazott, hogy más esetekben is felmerült "akár a korrupció gyanúja" az engedélyezések során.

Ezért, ha az illetékes hatóságok nem megfelelő engedélyezési eljárása is közrejátszik a természet- vagy környezetkárosítás bekövetkeztében, akkor nekik is büntetőjogi felelősséggel kell tartozniuk az eseményért. Az LMP véleménye szerint ez csökkenti a politikai nyomásgyakorlás vagy a korrupció lehetőségét.

Az LMP ezek mellet azt is javasolja, hogy az Országgyűlés határozati javaslatban szólítsa fel a kormányt az Országos Környezeti Kárelhárítási Program kiterjesztésére. Szükségesnek nevezte, hogy jövő év végéig készüljön teljes körű leltár a veszélyes üzemekről. A leltárnak tartalmaznia kellene a létesítmények helyét, az ott tárolt anyagokat, a környezeti kockázatokat, illetve ezeknek az üzemeknek a felszámolására vonatkozó elképzeléseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását