2024. május 3. - Tímea, Irma

oscar-kampány: 13 európai fimlet népzserűsítenek

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára nevezett alkotások közül 13 európai filmet vetít le november 3. és 10. között Beverly Hillsben a European Film Promotion (EFP) elnevezésű szervezet, hogy az Oscar-kampány idején ezzel is segítse az alkotások népszerűsítését, illetve amerikai forgalmazását.
2010. október 25. hétfő 18:40 - HírExtra
Az alkotókat, forgalmazókat és producereket Los Angelesbe vonzó American Film Market ideje alatt a 31 nemzeti filmpromóciós szervezetet tömörítő páneurópai EFP levetíti a magyar Oscar-nevezést, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című alkotását, valamint a bolgár, a holland, a horvát, az izlandi, a macedón, az osztrák, a norvég, a szlovák, a szlovén, a spanyol, a svájci és a svéd versenyfilmet is.

A vetítésekkel - amelyeket az EFP tagszervezetei mellett az Európai Unió audiovizuális MEDIA programja is támogat - a filmes szakma mellett a sajtó képviselőit és az Amerikai Filmakadémia tagjait célozzák meg.

Ezek a vetítések nagyszerű alkalmat biztosítanak arra, hogy az Oscar-kampány során felhívják a figyelmet - a döntéshozók mellett az amerikai forgalmazók figyelmét is - néhány kiváló európai alkotásra - hangsúlyozza Vezér Éva, az EFP elnöke, a Magyar Filmunió vezérigazgatója az európai filmforgalmazók honlapján közzétett nyilatkozatában.

Mint rámutat, nagy előrelépés, hogy idén már 13 filmet sikerül bemutatniuk a tavalyi 8 és a 2008-as 6 alkotáshoz képest. "Ez azt mutatja, hogy az EFP-hálózat egyre több tagja kíván élni azzal a lehetőséggel, hogy reflektorfénybe állítsa a filmeket a döntéshozók találkozása alkalmából" - szögezte le Vezér Éva.

2009-ben egyébként az EFP vetítésein bemutatott 8 filmből 2 felkerült a filmakadémia kilences szűkített listájára.

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenybe idén összesen 65 filmet neveztek. Ezek közül kerül ki az elismerésre jelölt öt film. A jelöltek - több fázisban leszűkített - listáját 2011. január 25-én, a többi kategória Oscar-jelöltjeivel együtt hozzák nyilvánosságra. A 83. Oscar-díjátadásra 2011. február 27-én kerül sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását