2024. április 29. - Péter

Nekiment a magyaroknak a szélsőséges párt

A kárpátaljai magyar pártoknak az október 31-i helyhatósági választásokból való kizárását követeli – az ukrán nyelv- és reklámtörvény általuk történt megsértésére hivatkozva – a szélsőjobboldali Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezete.
2010. október 24. vasárnap 13:55 - HírExtra
A Szvoboda megyei szervezete bejelentette, hogy a területileg illetékes választási bizottságtól a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség – Ukrajnai Magyar Párt (KMKSZ – UMP) és az - Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség által alapított - Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) helyhatósági választásokból való kizárását fogja követelni, mert szerinte a két párt magyar nyelvű választási plakátjaival megsértette Ukrajna nyelvekről és reklámról szóló törvényeit.

Követelésüket az ukrán nacionalisták azzal indokolják, hogy a magyar pártok választási plakátjaikat vagy kizárólag magyar nyelven vagy magyar és alig olvasható ukrán szöveggel nyomtatták – adta hírül vasárnap a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A Szvoboda szerint a magyar pártoktól és valamennyi jelöltjüktől meg kell vonni a választási kampányban való részvétel jogát, mert az ukrán reklámtörvény 6. cikkelye értelmében az ország területén kizárólag ukrán nyelvű reklámanyagok terjeszthetők, míg a nyelvtörvény 35. cikkelye szerint a hivatalos közlemények, plakátok, hirdetések, reklámok ukrán nyelvűek, s az ukrán szöveg mellett szerepelhet annak más nyelvű fordítása.

Oleg Kucin, a Szvoboda Kárpátalja megyei szervezetének vezetője a honlapnak elmondta, hogy pártja követelése rendkívül egyszerű, hiszen – mint fogalmazott – a választások minden résztvevőjének be kell tartania a törvényeket. Aki ezt nem teszi, annak nincs joga a választásokon való részvételre.

Kucin elítélte azokat az ukrán pártokat is, amelyek magyar nyelvű választási plakátokkal és szórólapokkal kampányolva - állítása szerint - „néhány voks és a hatalomra jutás reményében lealacsonyítják magukat és az ukrán nemzet egészét”.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását