2024. június 10. - Margit, Gréta
Az MSZP népszavazást kezdeményez a magánnyugdíjpénztárak létjogosultságának kérdéséről. Mesterházy Attila a párt elnöke délelőtti sajtótájékoztatóján kijelentette: az MSZP mindenképpen vissza akarja vonatni a törvényt.
2010. október 22. péntek 10:59 - Bagics Bence
Katona Tamás, ex-államtitkár:
"...megsarcolják az alacsony keresetűeket, hiszen az adójóváírást csökkentik húsz százalékkal, tehát minden minimálbéren élő kétezerötszáz forinttal járul hozzá a magas keresetűek adócsökkenéséhez, de ez az összeg négyezerötszáz forintra is rúghat az adósávok függvényében.

Összességében a kétszázezer forint alatt keresők sokkal rosszabbul, kétszáz és háromszázezer forint között kicsit járnak rosszabbul, és akik négyszázezer fölött keresnek, azok kifejezetten jól járnak."
Mesterházy Attila péntek délelőtt bejelentette, pártja három kérdésben kérné ki az állampolgárok véleményét:

1. Egyetért-e ön azzal, hogy magánnyugdijpénztári befizetéseket semmilyen módon nem vonhatja el az állam?

2. Egyetért-e ön azzal hogy a törvény nem módosíthatja, még idő előtt sem a magánnyugdíjpénztári befizetéseket nyugdíjjárulékokra?

3. Egytért-e ön azzal, hogy az egyének magánnyugdíjpénztári tagdíjait csak a kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti?


A pártelnök szerint ezzel a döntéssel az állam durván avatkozik be a magánjogi szerződésekbe. Majd annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány egyszerűen ellopja az emberek pénzét.

Mesterházy szerint olyan hangok is hallatszanak kormánykörökből, hogy a Fidesz az ún. svéd modellt akarja bevezetni, iletve hogy nem akarják visszaadni a magánnyugdíjpénztári befizetéseket.

Kijelentette, precedens értékű ez a szavazás, ezért van rá szükség.

A HírExtra azon kérdésére, miszerint átmegy-e az Országos Választási Bizottságon ez a három kérdés, a pártelnök azt felelte, mivel jogászokkal egyeztettek a kérdések megfogalmazásánál, bíznak benne, hogy ezzel nem lesz gond.

Arra a kérdésre, hogy milyen alternatívát nyújtana a párt, ha megszületik a törvény, Mesterházy Attila határozott választ adott: "nincs alternatíva, vonják vissza törvényt!"

Az előzmény

A Fidesz második akcióterve részeként megadóztatná a magánnyugdíjpénztárakat. A havi harminc millárd forint nyugdíjjárulék átutalását a pénztáraknak a kormány ideiglenesen felfüggeszti jövő év végig. Arról, hogy mi lesz a pénzintézeti tagok megtakarításaival, szerződéseivel, még elképzelése sincs a kormánynak.

A tizennégy havi sarc kétségbe vonja a nyugdíjpénztárak fenntarthatóságát, veszélyezteti a pénztártagok befektetéseinek hozamát, és arra kényszeríti őket, hogy átlépjenek az állami nyugdíjszférába.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását