2024. április 19. - Emma

Szobrot emelnek Hitler merénylőjének

Új, nem mindennapi szoborral emlékeznek meg Georg Elserről, az Adolf Hitler elleni 1939-es sikertelen müncheni merénylet kitervelőjéről Berlinben.
2010. október 19. kedd 16:49 - HírExtra
Az acélból készült, Elser arcának sziluettjét megformázó tizenhét méter magas szobor a Berlin központjában lévő Wilhelmstrasse fáinak koronái fölé emelkedik majd.

A szobrot készítője, Ulrich Klages sváb művész hétfőn mutatta be. Az emlékművet a tervek szerint a merénylet évfordulóján, 2011. november 8-án avatják fel.

Elser 1939-ben az antifasiszta ellenállási mozgalom tagjaként saját készítésű bombával próbálta megölni Hitlert és a náci vezetés tagjait a barnaingesek találkozóján egy müncheni sörözőben. A Führer azonban szokásával ellentétben jóval a tanácskozás vége előtt váratlanul távozott, így ő - a meg sem jelent Hermann Göringgel és Heinrich Himmlerrel együtt - megúszta a támadást. Sokan életüket vesztették a támadásban.

Elsert 1945 áprilisában 5,5 évig tartó rabság után, röviddel a háború vége előtt Hitler parancsára kivégezték a dachaui koncentrációs táborban.

Az emlékére emelt szobor Rolf Hochhuth író kezdeményezésére készül.

Az Elser által kitervelt merényletről filmet készül forgatni a Yellow Bird Pictures produkciós cég. A Torsten C. Fischer rendezésében készülő film forgatási munkálatai előreláthatóan 2012-ben kezdődnek, a szereposztásról egyelőre nincsenek információk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását