2024. április 19. - Emma

Önálló magyar színház a Délvidéken

Önálló intézményként létrehozza a Magyar Nemzeti Tanács a Vajdasági Magyar Nemzeti Színházat - írja a Vajdaság Ma hírportál.
2010. október 19. kedd 12:41 - HírExtra
A beszámoló szerint a vajdasági magyarság részleges kulturális autonómiáját gyakorló Magyar Nemzeti Tanács (MNT) hétfői tanácskozásán egyhangú döntés született a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház létrehozásáról, a javaslat értelmében a szabadkai Népszínház magyar társulata önállósul. Siflis Zoltán, a kulturális bizottság elnöke elmondta, hogy a vajdasági magyarság több évtizedes törekvése valósul meg a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház létrejöttével.

Kovács Frigyes színész, a magyar társulat korábbi igazgatója kiemelte: annak ellenére, hogy egyesek nem tartják szükségesnek a Vajdasági Magyar Nemzeti Színház létrejöttét, szerinte arra igenis szükség van és az intézmény a délvidéki magyarok nemzeti büszkesége, a nemzeti felemelkedés egyik tartóoszlopa kell hogy legyen.

Az MNT 4. ülésén javaslatot fogadtak el a tizenötnél kevesebb tanuló részére megnyitandó magyar nyelvű tagozatokról, valamint a délvidéki magyarság kulturális intézményeinek kiemelt jelentőségűvé való nyilvánításáról. Összesen 19 közoktatási intézmény nyújtott be kérelmet a magyar nyelvű tagozatok jóváhagyására, valamennyit jóváhagyták.

Kiemelt jelentőségű magyar kulturális intézménnyé nyilvánították a Szabadka, Magyarkanizsa, Topolya, Zenta, Óbecse, Újvidék, Ada, Negybecskerek, Zombor, Nagykikinda, Pancsova, Fehértemplom intézményeit.

A tanácskozáson Korhecz Tamás, az MNT elnöke bemutatta a tanács 2010-2016-os időszakra vonatkozó oktatásfejlesztési stratégiáját, amelyben 12 program szerepel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását