2024. április 25. - Márk

Medvegyev ott lesz a NATO-találkozón

Dmitrij Medvegyev részt vesz novemberben a NATO lisszaboni csúcstalálkozóján - ezt maga az orosz elnök jelentette be kedden, miután megbeszélést folytatott francia és német kollegájával.
2010. október 19. kedd 15:27 - HírExtra
Nicolas Sarkozy és Angela Merkel a franciaországi Deauville-ban fogadta az orosz elnököt. A Észak-Atlanti Szerződés Szervezete november 19-20-án tartja csúcstalálkozóját, s az annak keretében megrendezésre kerülő NATO-Oroszország Tanács ülésére kapott meghívást az orosz elnök. A csúcstalálkozó egyik témája a rakétapajzs kiépítésének terve lesz, amit korábban Moszkva élesen bírált.

"Úgy gondolom, hogy ez meg fogja könnyíteni az utat az igazságos kompromisszumok, valamint a NATO és Oroszország közötti általános párbeszéd javítása felé" - hangsúlyozta Medvegyev a találkozó után. A német kancellár "jó hírnek" nevezte, hogy orosz kollegája elfogadta a meghívást. "Szilárd alapokra kell helyeznünk a NATO és az Oroszország közötti viszonyt" - fogalmazott Merkel.

A lisszaboni csúcstalálkozón kívánnak a NATO-tagállamok hivatalosan dönteni az európai rakétavédelem tervéről. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár elképzelései szerint a csapatok védelmét már ma is szolgáló, meglévő rakétavédelmi rendszereket elviselhető költséggel össze lehetne kapcsolni és tovább lehetne fejleszteni úgy, hogy az Európa gyakorlatilag teljes lakott területét oltalmazza. Ehhez a katonai infrastruktúra zömét az Egyesült Államok adná, de a védelmi rendszerbe az oroszok is bekapcsolódhatnának.

Az orosz elnök Deauville-ban jelezte: Moszkva készen áll megvizsgálni a kérést, de a választ illetően óvatosnak mutatkozott. "Meghallgattuk, amit mondtak nekünk arról az elképzelésről hogy Oroszország is csatlakozzon a rakétapajzs-tervhez. Tanulmányozni fogjuk a javaslatot" - mondta Medvegyev. Hozzátette: "Úgy gondolom hogy a NATO-nak előbb arról kell döntenie, hogyan képzeli el Oroszország csatlakozását a rendszerhez, hogy ez mit fog jelenteni, milyen módon tudunk megegyezésre jutni, és hogyan tudunk hosszabban együtt dolgozni".

A NATO külügy- és védelmi minisztereinek múlt csütörtöki brüsszeli tanácskozása nyomán világossá vált, hogy a szövetség egyes tagjai részéről nem is annyira a rakétavédelem helyeslését illetően van némi bizonytalanság, hanem annak megítélésében, hogy a rakétavédelem kifejlesztésével párhuzamosan rá kell-e lépnie a NATO-nak az Európában tárolt amerikai nukleáris fegyverek fokozatos kivonásának útjára. Ezt az álláspontot képviseli Németország. A francia elnök viszont Deauville-be megismételte, hogy hazája semmiképpen nem kíván lemondani a "nukleáris elrettentésről".

A nemzetközi sajtótájékoztatón Sarkozy azt is közölte: nagyon örül hogy, Viviane Reding igazságügyi EU-biztos kielégítőnek találta Franciaország válaszait a romák tömeges kitoloncolásával kapcsolatban feltett kérdéseire, s nem javasolja jogi kötelezettségszegési eljárás megindítását Párizs ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását