2024. május 13. - Szervác, Imola

Iszapömlés: leállítanák az emberek visszatelepítését Kolontárban

A Zöld Baloldal és a Lehet Más a Politika azt követeli a kormánytól, hogy Kolontáron és Devecserben állítsa le a lakosság visszatelepítését, és azonnal találja meg az eddig visszatértek számára a más településeken való elhelyezés lehetőségét - írják az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben.
2010. október 18. hétfő 21:02 - HírExtra
Az írásban "felelőtlennek" nevezik azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek nyomán a vörösiszap-katasztrófa által sújtott településekre már a múlt héten megkezdték a lakosság visszatelepítését.

Emlékeztetnek arra, hogy a két hete bekövetkezett baleset óta a közvetlenül érintett településeken kívül, a vörösiszappal borított több mint tíz négyzetkilométeres területen még meg sem kezdődött a szennyezőanyag összegyűjtése és megfelelő elhelyezése.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a száradó vörösiszapból fakadó, nehézfémekkel és más veszélyes anyagokkal szennyezett por koncentrációja a hivatalos, és a független mérések szerint jelentősen meghaladja az egészségügyi határértéket. Hangot adnak annak a meggyőződésüknek, hogy a lakosság visszatérésének engedélyezése és szorgalmazása "a kormányzat részéről az érintettek egészségével való felelőtlen játék".

Hozzáteszik, hogy emellett vasárnap óta esik az eső a térségben, és a hét egészére csapadékot jeleznek, miközben a sérült tározó északi falának statikai állapotáról "továbbra sincsenek megnyugtató hírek", a környezetvédelmi államtitkár szerint az "bármelyik pillanatban leszakadhat".

Kijelentik, hogy ha ez bekövetkezik, az a további kazetták stabilitását is veszélyezteti.

Véleményük szerint egy ilyen újabb baleset esetére az elmúlt két hétben sietve létrehozott, és csupán Kolontárt védő gátak nem jelentenek megfelelő védelmet. Felhívják a figyelmet arra is, hogy Devecserből már kivonták azokat a katonai egységeket, amelyek baleset esetén az evakuálást végrehajthatják. Mindez a településekre visszatért közösség életének veszélyeztetésével egyenlő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását