2024. május 18. - Erik, Alexandra

Iszapömlés- hatályba lépett a "lex Mal"

Hatályba lépett a "lex Mal", miután a hétfő esti parlamenti elfogadása után Schmitt Pál államfő aláírta a jogszabályt, és azt a keddi napon ki is hirdették. A kormány elrendelte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelet alá vonását; a céget kormánybiztosként Bankondi György irányítja.
2010. október 12. kedd 12:10 - HírExtra

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint Orbán Viktor miniszterelnök legfeljebb kétéves időtartamra nevezte ki Bakondi Györgyöt, akinek a honvédelemről szóló törvény hétfői módosítása alapján a feladatai közé tartozik a Mal Zrt. vagyoni helyzetének áttekintése, vagyoni jellegű kötelezettségvállalásainak ellenjegyzése. Dönt továbbá a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet közvetlen elhárításával, illetve következményeinek enyhítésével összefüggő, a társaság legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe tartozó ügyekben.

A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, feladata ellátásáért neki felelős.
Kinevezésével egyidejűleg Bakondi György korábbi, az árvízi védekezéssel összefüggő miniszteri biztosi kinevezését a belügyminiszter visszavonta.

Az Országgyűlés hétfőn - házszabálytól eltéréssel, egy nap alatt - nagy többséggel fogadta el a honvédelemről szóló törvény módosítását. Ez a jogszabály rendelkezik a többi között a veszélyhelyzet idején alkalmazható szabályokról.

A jogszabály szerint rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben a gazdálkodó szervezetek működése; az állam nevében az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el. A módosítással a kormány célja az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenységével összefüggésben felmerült katasztrófák elleni hatékony fellépéshez, illetve azok káros következményeinek enyhítéséhez szükséges, az eddigieknél hatékonyabb kormányzati beavatkozás lehetőségének megteremtése volt.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni. A kormányfő emellett kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét.

A parlament hétfő este arról is döntött, hogy a törvényjavaslat sürgős kihirdetését kéri az államfőtől. A szabályok szerint ilyenkor egyébként öt nap áll a köztársasági elnök rendelkezésére, hogy aláírja a törvényt.

A javaslat parlamenti vitájában ellenzéki kritikaként elhangzott, hogy az előterjesztés túlságosan tág teret enged a gazdálkodó szervezetek feletti állami felügyelet körében megtehető intézkedéseknek. Az MSZP és az LMP által benyújtott módosító indítványok közül végül egy került be a jogszabály végleges változatába, e szerint a kormány ellenjegyzi, nem pedig jóváhagyja az állami felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet vagyoni jellegű kötelezettségvállalásait.

A parlament végül hétfő este nagy többséggel - 336 igen szavazattal, egy nem ellenében és 13 tartózkodás mellett - fogadta el a honvédelemről szóló törvény módosítását: nemmel egyedüliként - tévedésből - a kereszténydemokrata Rubovszky György szavazott, az LMP képviselői tartózkodtak, míg a másik két ellenzéki párt támogatta a kormány javaslatát.

Kárfelmérő bizottság létrehozásáról döntött a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság, hogy pontosan felmérjék a lakosság igényeit, az iszapömlés miatt károsult területet és ingatlanokat - mondta Lasztovicza Jenő, a testület elnöke a bizottság keddi, devecseri ülését követően az MTI-nek.

Az államfő felesége meglátogatta a betegeket

Schmittné Makray Katalint Lasztovicza Jenő (Fidesz-KDNP), a Veszprém Megyei Közgyűlés és a megyei védelmi bizottság elnöke, valamint Rácz Jenő, a kórház főigazgatója fogadta. A megyegyűlés és a védelmi bizottság elnöke tájékoztatta a köztársasági elnök feleségét az iszapkataszrófa okozta károkról és a devecseri, kolontári, somlóvásárhelyi védelmi, helyreállítási munkálatokról. Rácz Jenő a kórház előtt álló több mint 10 milliárd forintos fejlesztést ismertette, kiemelve, hogy Veszprémben tervezik felépíteni a közép-dunántúli régió onkológiai centrumát.
A köztársasági elnök felesége a baleseti sebészeti osztály kórtermeiben meglátogatta az ott ápolt égési sérülteket. A veszprémi megyei kórházba összesen 41 sérültet szállítottak a katasztrófa helyszíneiről, s közülük még kilenc súlyosabb beteget kezelnek a kórházban.

Schmittné Makray Katalin együttérzését fejezte ki a betegeknek, az egyik kórteremben Csibertics József és Móricz László devecseri sérültekkel váltott szót.

A látogatást követően a köztársasági elnök felesége nyilatkozott a sajtónak, s mint elmondta: nagyon nagy fájdalom látni, amikor az emberek szenvednek, akár a saját maguk vagy más mulasztásából, akár egy katasztrófa miatt. Ilyenkor az emberek elgondolkodnak, hogy miért velük történt, miért éppen ők szenvedték el ezeket a súlyos sérüléseket - vetette fel Schmittné Makray Katalin, megjegyezve: nem tudjuk a választ, viszont tudjuk azt, hogy "vagyunk és segítünk, s lehet tapasztalni, hogy az egész ország összefogott".

Mindenkit megrendített az iszapkatasztrófa, széleskörű az összefogás, s a helyszíntől távol lévők is megérezték, hogy baj van és segíteni kell. Ha az ember bízhat az embertársaiban, jobban várja a jövőt, s "kívánom, hogy ez egy általános érzés legyen, azaz: bízhatunk egymásban, s a magyar nép már olyan sokszor bizonyította, hogy segítőkész" - mondta. Megjegyezte: az egyik beteg azt mondta neki, hogy mindene elveszett ugyan, de az élete megvan.

Az egyik idős beteg, Csibertics József - akivel a köztársasági elnök felesége beszélgetett - az MTI-nek azt mondta: nehéz lesz ott újra kezdeni, egyelőre nem is tudja elképzeli, hogy hogyan lesz ezután. Az iszapáradatot felídézve elmondta: 100 méternyire laknak Devecserben a Torna-pataktól, de olyan hirtelen jött a vörös iszap, hogy pillanatok alatt 70-80 centiméternyire elborította. Mint mondta: a kocsit még el tudta menekíteni biztonságos helyre, de mire visszament a házhoz, már 70-80 centis vörös áradat borította el. Kegyetlenül kezdett égetni - jegyezte meg a talpától a combja közepéig bekötözött ember.

Közlése szerint még mindig nagyon fáj a lába, s csak járókerettel tud menni. Mint mondta: mégis a lányáékért aggódik, akik most építettek házat a pataknál, éppen beüzemelték a legkorszerűbb fűtéssel, s most az új házukat, benne az 500 ezer forintos legmodernebb kazánt teljesen elárasztotta a vörös lé. Mindenük tönkre ment - mondta keserűen az idős beteg.


Több, mint száz milliót fizettek már a kármentő alapba


A miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta, a vörösiszap-katasztrófa okozta károk mentesítésére létrehozott Magyar Kármentő Alappal kapcsolatos költségeket a kormány állja, vagyis a befizetett adományokból működési, infrastrukturális költségekre egy fillért sem költenek.

Beszámolt arról is, a közeljövőben a kabinet elé kerül egy olyan javaslat, amely megteremti annak lehetőségét, hogy akik adományt fizetnek be az alapba, valamilyen adójóváírási lehetőséget kapjanak.

A tájékoztatón Szijjártó Péter bejelentette: arra kérik a magyar médiumokat, hogy ingyenesen, társadalmi célú hirdetésként közöljék az elkövetkező napokban a Magyar Kármentő Alapról szóló hirdetést, reklámot.


Szerbia nincs veszélyben

Szerbiában nem jelent veszélyt a környezetre a magyarországi vörösiszap-katasztrófa nyomán a Duna vizébe került mérgező anyag - idézett kedden egy magas rangú szerbiai illetékest a B92 belgrádi rádió. Branislav Gavric, a belgrádi hidrometeorológiai intézet igazgató-helyettese elmondta, a folyó szerbiai szakaszán a hétfő esti mérések szerint is olyan alacsony a méreg koncentrációja, hogy nem jelent semmilyen veszélyt a környezetre. Hozzátette, a szakemberek folytatják a vízminőség-ellenőrzést Bezdánnál - vagyis ahol a Duna szerb területre lép - és lejjebb, a folyó egy másik szakaszán, Újvidék (Novi Sad) közelében.

Múlt héten a Veszprém megyei Ajkánál átszakadt a Mal Zrt alumíniumipari vállalat egyik vörösiszap-tározójának a fala, és a mérgező anyagból több százezer köbméternyi ömlött a szabadba. A vörösiszap-folyam elárasztott több falut; a katasztrófában nyolc ember életét vesztette, több mint százan megsérültek.

Az ipari baleset nyomán a nehézfémeket tartalmazó, igen erős lúgos kémhatású anyag a Torda patakon és a Marcal folyón át előbb a Mosoni-Dunába, majd egyes jelentések szerint a Duna főágába is eljutott. Szakértők úgy ítélték meg, a Duna vízhozama elég nagy ahhoz, hogy semlegesítse a szennyező anyag lúgos kémhatását, mire a folyó Szerbiába ér.

Kárfelmérő bizottság létrehozásáról döntöttek

A döntés értelmében a biztosító szakembereiből, statikusokból, építészekből álló kárfelmérő bizottság fogja megvizsgálni a lakossági igényeket, hogy pontosan tudják, ki akar a településen maradni és ki költözik el. Megállapítják továbbá, hogy kinek milyen követelése lehet. A szakértők Devecser érintett területein házról házra járva vizsgálják meg, hogy kinek milyen kára keletkezett - közölte a bizottság elnöke.

Lasztovicza Jenő tájékoztatása szerint Kolontáron a gátépítés által érintett nyolc ingatlan közül négynek a tulajdonosaival már megegyeztek az adott épületek elbontásáról, hárommal folyamatban van az egyeztetés, egy tulajdonost súlyos sérülésekkel még kórházban ápolnak.
Hozzátette: bár az ügyvédek még több esetben egyeztetnek, a nyolc ingatlant mindenképpen ledózerolják.

Kolontár település zárlatáról a védőgát megépülését követően dönt a belügyminiszter - mondta a testület elnöke.

Kész a védgát

Az éjszaka nem romlott tovább a megsérült 10-es kazetta állapota - mondta a szóvivő.
A Torna-patak és a gát között még nyolc lakóházat kell lebontani a teljes védmű megépítéséhez, ez megnövekedett tehergépkocsi-forgalommal és nagy porral jár - tájékoztatott Dobson Tibor. Most ennek a nyolc ingatlannak a tulajdonosával egyeztet a polgármester.

A kitelepített lakók a hét végéig biztosan nem térhetnek vissza Kolontárra a szóvivő szerint.
Dobson Tibor elmondta, hogy a légszennyezettséget folyamatosan mérik.
 
Nyolc levegőmérő pontot létesítettek a szakemberek többek között Ajka, Devecser, Kolontár, Tüskevár és Somlóvásárhely területén. Az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettsége csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket. Ezen a területen a mentésben részt vevők számára kötelező a porálarc viselése.

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kedden újratárgyalja Kolontár kitelepítését.

Adományözön Devecsernek

Jó érzés azt tapasztalni, hogy szinte özönlenek az adományok Devecserbe az ország minden részéből - mondta Toldi Tamás, a város polgármestere kedden az MTI-nek.

Főleg élelmiszer, ruha, takaró érkezik, de a pénzadományok is szépen gyűlnek - tette hozzá. Megjegyezte: felsorolni is lehetetlenség a városok, községek, cégek, intézmények és emberek nevét, ahonnét különböző adományok érkeztek már, avagy ajánlottak fel segítséget. Az adományokat Devecserben az úgynevezett régi iskolánál és egy városszéli raktártelepen, valamint a közeli faluban, Pusztamiskén gyűjtik.
Toldi Tamás szerint változatlanul nagy szükség van munkavédelmi felszerelésekre is. Hangsúlyozta ugyanakkor azt, hogy most már nem is annyira élelmiszeradományokat várnak, hanem inkább bútorokra lenne, illetőleg lesz majd szükségük a kárt szenvedetteknek.
A Veszprém megyei Szentgál község iskolásai - a település Devecserhez közel található - "Mondj el egy csokiról vagy chipsről!" elnevezéssel hirdettek akciót, s napok alatt 73 ezer forintot már összegyűjtöttek - tájékoztatta Garai György, a 260 tanulót befogató iskola igazgatója kedden az MTI-t. Elmondta: iskolájuk diákönkormányzata országos felhívást is közzétett, s abban az akciójukhoz való csatlakozásra szólítja fel az ország valamennyi általános iskolájának diákönkormányzatát.

Nincs veszélyben a vízkészlet?

Nem érinti Győr-Moson-Sopron megyei ivóvízbázisát a vörösiszap-szennyezés - állapította meg a védelmi bizottság kedd reggeli ülésén.

A Rába és a Mosoni-Duna közelében fekvő megyei vízművek - így a győri, a mórichidai, a rábapatonai és a rábacsécsényi - által szolgáltatott ivóvíz biztonsággal fogyasztható, az utóbbi három kút pedig olyan mélyen fekvő, védett vízrétegből táplálkozik, amelynek szennyeződése kizárható - olvasható megyei önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Győr ivóvízellátása a Szőgye és Győr-Révfalu térségében lévő parti szűrésű kutakból biztosított. A vízbázisok alatt folyik a Rába a Mosoni-Dunába, az pedig a Dunába, így nem ott vonul le a szennyezés - írják. Mint hozzáteszik, a folyók vízminőségét a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek, valamint a környezetvédelmi vízügyi igazgatóságok vizsgálják. Az ivóvíz minőségét az ÁNTSZ is ellenőrzi.

Devecser: kijelölték az új lakópark helyét


Kijelölték a Devecserben épülő új lakópark helyét, a terveket Makovecz Imre tervezőcsapata készítette - tájékoztatta Toldi Tamás, a város polgármestere kedden az MTI-t.

A Leier Hungária Kft. tizenöt lakásos sorházat épít a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecserben, és vállalta, hogy karácsonyra beköltözhetnek a lakásokba az érintettek.
Várhatóan félmillió eurós (csaknem 140 millió forintos) költséggel építik fel az előre gyártott elemekből álló sorházat, amelyben 70-80 négyzetméteres lakásokat alakítanak ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását