2024. május 5. - Györgyi

Terrorveszély fenyegeti Európát?

Egy név nélkül nyilatkozó brit kormányzati illetékes szerint bár csak "embrionális" szakaszában volt, de még nem múlt el az a terrorista összeesküvés, amelyről a Sky New brit hírtelevízió adott hírt.
2010. szeptember 29. szerda 19:28 - HírExtra
A fenyegetés "nyugtalanítóbb volt, mint a többi az elmúlt hetekben - és még nem is múlt el -, de nem annyira, hogy fokozzuk a riasztás szintjét" - mondta az illető. Hasonlóan értékelték a helyzetet Berlinben: "nőtt a lármázás" a lehetséges támadások körül, de a belügyminisztérium nem látott okot az országos riasztási szint emelésére. "Azonnali támadás veszélyére utaló jel nincs" - mondták biztonsági körökben. Németország információkat cserélt a szövetségesekkel - tették hozzá.

Egy német forrás szerint a jelentések forrása valószínűleg egy német-afgán terrorista kihallgatása volt. Az illetőt a sajtó Ahmed Sidiqinek nevezi, aki július óta a bagrami támaszpont foglya.

Az amerikai védelmi minisztériumban szintén nem hivatalosan "hihetőnek" minősítették szerdán a sajtóértesülést, hogy nyugat-európai városok ellen készülő terrortámadásokat hiúsítottak meg.

A Pentagon egy a neve elhallgatását kérő illetékese hozzátette ugyanakkor: nehéz megállapítani, hogy az ilyen fenyegetéseket hol és mikor akarják valóra váltani. "A fenyegetés ebben a stádiumban hihető, de nem pontos" - mondta. Egy másik, hírszerzési forrás arra emlékeztetett, hogy Pakisztánban állandóan támadásokat terveznek a térség és távolabbi célpontok ellen.

Az ABC amerikai tévéállomás egy szintén meg nem nevezett illetékest idézve azt közölte, hogy az Egyesült Államok is a lehetséges célpontok között szerepel. "Senki sem tudja kizárni a lehetőségét egy olyan akciónak, amilyen Mumbaiban történt, de a végrehajtás más módszerét is számításba kell venni" - tette hozzá az illető.

Hivatalosan sem az európai, sem az amerikai hírszerzés nem erősítette meg a Sky News hírét, mert - egy washingtoni közlemény szerint - ez "alááshatná az Egyesült Államok és szövetségesei megvédéséhez alapvető titkosszolgálati műveleteket".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását