2024. május 16. - Mózes, Botond

Újabb hastáncrekord készül Pécsett

Újabb hastánc világrekordra készül hétfőn Indzsi (Inci) Deniz török származású táncos, ezúttal saját rekordját és egy 2008-as angliai csúcsot készül megdönteni a baranyai megyeszékhelyen.
2010. szeptember 26. vasárnap 22:20 - HírExtra
A világ első hastáncos Guinness-rekordja az ő nevéhez kötődik. Öt évvel ezelőtt 525-en perdültek táncra tíz perces betanítás után. A táncosok közül 267-et regisztráltak, így ez a létszám lett a hivatalosan elfogadott csúcs.

Három évvel később az angliai Malvernben 535 fővel azonban megdöntötték a rekordot - áll a Pécs2010 Sajtóirodának az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

"A pécsi Széchenyi téren megpróbáljuk visszaszerezni a legtöbben hastáncolók világelsőbbségét. Ötletgazdaként és vezetőként bízom a sikerben, de az nemcsak rajtam, hanem a résztvevők lelkesedésén is múlik" - harangozta be az eseményt Indzsi Deniz.

A rekorderaspiráns ötéves korában a nagymamájától kezdte tanulni a hastáncot, aki Izmírből származott. Később Törökországban megismerkedett az ottani kultúrával, benne a harci-, kard-, kör- és hastánccal. Magyarországon nemcsak a folklór, hanem a klasszikus balett alapjaival és a kortárs néptánccal is foglalkozott.
 
Profi táncossá azután vált, hogy elvégezte Jeszenszky Endre táncmester kurzusait, amelyeken a fő gyakorlati tantárgy a dzsessz-, a modern tánc és a mozgásművészet volt. Ezt követően hosszú éveken át dolgozott és tanult Törökország különböző városaiban, majd Bonnban, Berlinben és Párizsban. Hetedik éve vezeti a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Táncoló Egyetem programjának hastánckurzusát, amelynek keretében megpróbálja összekötni a tradicionális táncot a modern tánc elemeivel - így jött az ötlet a Guinness-rekordkísérletre is.

Indzsi Deniz kulturális tevékenységét a pécsi önkormányzat 2008-ban a Pécs Éke díjjal ismerte el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását