2024. május 6. - Ivett, Frida

Mini mánia?!

Miért tartunk állatot: divatból, figyelemfelkeltésből, gyerek helyett vagy csak kedvtelésből? Manapság egyre népszerűbbek a szokatlanul apró háziállatok. Eddig a csivavákkal és yorkikkal is beérte a celebvilág, azonban egyre gyakrabban tűnnek fel malacok és pónik is a kedvencek között.
2010. szeptember 19. vasárnap 08:49 - Kancsár Edina
Elemberesített kedvencek
Egy angliai felmérésből az derült ki, hogy azokban a családokban halmozzák el luxuscikkekkel a kedvenceket, ahol nincsenek gyerekek. Angliában a macskatartás a legnépszerűbb, és a kutyatartók száma egyre inkább csökken. A macskák népszerűségének titka, hogy tartásuk könnyebben beilleszthető az emberek mai rohanó, változó életvitelébe. Ahogy az emberek többet dolgoznak és egyre kevesebb időt töltenek otthon, a macskák egyre inkább előnyt élveznek a kutyákkal szemben, melyeknek több gondozásra és mozgásra van szükségük. Az előrejelzések szerint a kedvencekre költött pénz a jövőben tovább fog emelkedni. /5mp.eu/
Természetesen továbbra is a kutya és a macska a legnépszerűbb háziállat, de az állattartási szokások drasztikus váltás előtt állnak. Egyes fajok kimentek a divatból, és új mánia váltotta fel a helyüket. A kutyadivatban is jól megfigyelhetőek a változások: míg a kilencvenes években a bobtail és a harci kutyák voltak a legkeresettebbek, mostanában a retrivereket (golden, labrador) és a másfél-két kilós kutyusokat keresi a többség.

Ha górcső alá vesszük az elmúlt éveket, biztosan emlékszünk rá, hogy egykor nagy divat volt a vadászgörény tartása. A görénykedvelők klubokat is alapítottak és nem volt ritka jelenség az utcán sétáltatása sem. Később a pókok és a hüllők tartása is népszerűvé volt, bár ez csak egy szűkebb rétegre volt jellemző. A görénymániát a mókusok váltották, azokat pedig a mini kutyák, mellyel együtt megszületett a kutyadivat is. Az emberek elkezdték öltöztetni kedvenceiket, mint ahogy azt gyermekkorban a babáikkal tették. Azóta kész iparág épült a kutyahordó táskák és a kutyaruhák gyártására.

A beteges szokások elterjedése mellett azonban megfigyelhető, hogy évről-évre csökken az állattartók száma. Ennek oka, hogy egyre több az allergiás ember, illetve a válság miatt többet dolgoznak az emberek, így kevesebb a szabadidejük... Ezért sokan inkább nem vállalnak háziállatot.  Ha mégis az állattartás mellett dönt egy elfoglaltabb család, akkor valószínűleg egy „igénytelenebb” fajtát választ, mint amilyenek például a macskák. És ha már macska, akkor legyen divat-cica! Vagyis egyre népszerűbbek a különleges fajták, mint a thai vagy a brit rövidszőrű cicák.

Visszatérve a kutyákra, jelenleg a legmenőbbnek a csivavák, a mopszok és a spitzek számítanak. Népszerűségük egyértelműen törpe méretüknek köszönhető. Alapvetően, ha valaki lakásban tartja kedvencét, kényelmes lehet egy ilyen mini ebbel élni, azonban sokszor inkább divatbeli okai vannak a választásnak. Ha a sztárvilágban nézünk körül, láthatjuk, hogy Paris Hilton, Nikole Ritchie és még Mickey Rourke is szívesen végigvonult kis „divat kiegészítőjével” a vörös szőnyegen. Persze kivételek mindig akadnak.

Évekig mosolyogtunk George Clooney furcsa választásán, hiszen akkoriban még szokatlan volt, hogy valaki egy disznóval osztja meg az életét, sőt még az ágyát is. Max-nek igazán csodás élete volt a sármos sztár mellett, mert gyakran a nőkkel szemben is inkább hű malackáját választotta hálótársának. Max egyébként nem a törpe fajták közé tartozott, mégis lassacskán továbbterjedt a malac őrület a sztárok körében... Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Posh Spice is két csüngőhasú malaccal lepte meg nemrég a családját.

A törpemalaccal karöltve válik egyre népszerűbbé a mini poni is, mely ránézésre tényleg hihetetlenül aranyos, de mégiscsak egy ló… És egy lovat házban tartani, nem biztos hogy szerencsés elképzelés. De persze ezt mindenki döntse el maga.

Megkérdeztünk egy kisállat kereskedést, hogy náluk mi az idei sláger, illetve milyen tendenciák érvényesülnek az állatok kiválasztásánál.

Melyek most a legkedveltebb kisállatok?

A törpesünök, melyek kezdenek igazán divatba jönni: az afrikai fehér hasú és az óriásfülű sün. Én úgy veszem észre, hogy ezeket most abszolút előnybe részesítik a vásárlók.

Van valami különlegessége a sün tartásának, hiszen nem egy tipikus háziállatról beszélünk?

Nem igazán, maximum annyi, hogy szereti az élő táplálékot (rovarokat, kukacokat). Érdemes ezekkel kiegészíteni a táplálékát, de amúgy macskakaját eszik. Tulajdonképpen semmi különleges nincs a tartásában, akár a szobában is el lehet engedni szaladgálni.

Észrevehető, hogy bizonyos fajták kimentek a divatból?

Persze, vannak olyanok, amik csak rövid ideig voltak népszerűek. De ez elsősorban a halakra és a rágcsálókra igaz. Persze olyanok is vannak, mint a hörcsög, ami már régóta sláger, mégsem tűnik el a közkedvelt fajták közül. Mi például épp a hörcsögökből adunk el a legtöbbet, hiszen nagyon könnyű a tartása és a gyerekek is szeretik.

A sünön kívül van még valami különleges állat nálatok?

Tartunk egy mókusfélét: a Cukormókust, ami egy kisebb méretű, aranyos kis rágcsáló. De már ő sem újdonság, jó néhány éve kapható. Ami még érdekesség lehet, hogy divatba jött az akvarisztika, ami annyit jelent, hogy kisebb méretű akváriumokban garnélarákokat tartanak az emberek.

És mennyire népszerűek a mókusok?

Az ára miatt nem annyira elterjedt, mert jóval drágább, mint a kisebb rágcsálók.

Ha valaki egy különlegesebb állatfajtát vásárol, akkor fokozottan tájékoztatjátok a tartásával kapcsolatos nehézségekről?

Természetesen, de ezt minden fajtánál megtesszük. Nagyon fontos a felelős állattartás, emiatt mindenkinek felhívjuk a részletekre a figyelmét, hogy a vásárló teljes mértékig tisztában legyen azzal, hogy mire vállalkozik.

Volt egy időszak, amikor rengetegen vásároltak hüllőféléket: jelenleg mennyire keresettek?

Valóban volt egy ilyen időszak, de ez visszaesett az utóbbi években. Most már inkább börzéken veszik a hüllőket, emiatt a kisállat kereskedésből kezdenek kiszorulni. A hüllőket egyébként sokkal jobban védik a törvények, úgyhogy már nincs az a nagy túltenyészet, mint korábban. Hál’ Istennek egyre szigorúbbak a törvények, ennek köszönhetően nem lehet már olyan könnyedén beszerezni mindenféle egzotikus állatfajtát. De azért a kétéltűek és a gekkók még mindig közkedveltek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását