2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nyugdíjasok: társadalmi konzultációra várván

Korózs Lajos szerint a jelenlegi kormánynak számos fontos döntést kellene meghoznia nyugdíj- és idős-ügyben, de ezeket széleskörű, valóságos társadalmi konzultációnak szükséges megelőznie.
2010. szeptember 17. péntek 11:40 - HírExtra
A szocialista politikus szóvá tette, Orbán Viktor levele nem az összes nyugellátásban részesülő érintetthez jutott el.

A volt államtitkár, az MSZP országos elnökségének tagja pénteki, nyíregyházi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormánynak nem a nyugdíjasoknak szánt levelek küldözgetésén, hanem széleskörű egyeztetéseken, például az Idősügyi Tanács összehívásán keresztül kellene a nyugdíjrendszer és az idősügy problémáit megismernie.

Korózs Lajos kifejtette: a Fidesz mintegy 1,7 millió levelet postázott az időseknek, ez viszont nem jutott el az összes Magyarországon élő nyugdíjashoz. Lényegében csak az öregségi nyugdíjban részesülők kaptak ebből a dokumentumból, a különböző nyugdíjellátásban részesülő idősek, az özvegyek és a rokkantak viszont nem - tette hozzá.

Ők azok, akik talán a problémákról válaszlevelet tudnának írni a miniszterelnöknek - vélekedett a politikus, hozzátéve, hogy nem ez a legjobb megoldás a problémák feltárására. A megoldási javaslatokat már az előző kormány a nemzeti idősügyi stratégiában összefoglalta; ha ezt átolvasná a miniszterelnök, pontosan tudná, mit kellene tenni idősügyben - mutatott rá.

Korózs Lajos sürgető feladatnak nevezte az Idősügyi Tanács összehívását, s a jövő évi költségvetés minél hamarabbi nyilvánosságra hozatalát. Utóbbiból derülhet ki az, mennyi pénzt szán a kormány az időspolitikára a következő években, s mekkora főösszeggel tervezi a jövő évi nyugdíjkiadásokat. Jó lenne tudni, hogy az inflációs adatok és gazdasági növekedés számai hogyan alakultak az év első kilenc hónapjában, azaz számíthatnak-e az idősek visszamenőleges nyugdíjemelésre novemberben - fogalmazott Korózs Lajos.

AZ MSZP politikusa hangsúlyozta: a szocialisták számos javaslatot nyújtanak be a nyugdíjra vonatkozóan az Országgyűlés elé. Közlése szerint kezdeményezni fogják, hogy a töredékéveket vegyék figyelembe a nyugdíj megállapítása során, s javaslatot tesznek a korrekciós célú nyugdíjemelés folytatására. Korózs Lajos hasonlóan fontosnak nevezte a rokkantsági járadék rendszerének áttekintését, s a méltányossági nyugdíjkeret ötven százalékos emelését.

A temetéssel kapcsolatos anyagi terhek csökkentésére, az elhalálozás hónapjára ideiglenes özvegyi nyugdíj járjon, s biztosítsanak juttatást az eltemettető részére - vázolta a további elképzeléseket a szocialista politikus. Egyben felhívta a kormányt arra, hogy terjessze be a korkedvezményes öregségi nyugdíjrendszer 2010 után alkalmazandó munkaköri jegyzékének listáját, valamint teremtse meg a feltételét annak, hogy az ápolási díjat munkaviszonyként lehessen elismerni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását