2024. május 3. - Tímea, Irma

Általános sztrájkba lépnek a köztisztviselők

Meghatározatlan időre általános sztrájkba lépnek szeptember 27-én a romániai köztisztviselők - jelentette be Sebastian Oprescu, a közalkalmazottakat tömörítő országos szakszervezeti szövetség (SNFP) vezetője Bukarestben.
2010. szeptember 14. kedd 18:43 - HírExtra
Jelezte, várhatóan 34 ezer közalkalmazott készül beszüntetni a munkát aznap, így adva nyomatékot követelésének, hogy bérüket állítsák vissza a 25 százalékos csökkentést elrendelő törvény előtti időszak szintjére. Ugyancsak követelik, hogy az e szférában dolgozók megfelelő jogi védelemben részesüljenek, és állítsák le az elbocsátásokat.

Oprescu arra számít, hogy a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetsége is szolidáris lesz az SNFP által meghirdetett sztrájk résztvevőivel. Úgy vélekedett, hogy ha sikerül más szakmai érdekvédelmi szervezeteket is megnyerni az ügynek, akkor az általános sztrájk időpontját előrehozhatják szeptember 22-re.

Sebastian Oprescu elmondta: az általános sztrájk eredményeként 350 országos és helyi állami intézmény tevékenységét bénítják majd meg, köztük a pénzügyőrségét, a munkafelügyelőségét, a fogyasztóvédelmi hivatalét, a Securitate irattárát vizsgáló állami bizottságét, (CNSAS), a külügy-, a gazdasági és a szállítási minisztériumét.

A szakszervezeti vezető vázolta a köztisztviselők nehéz körülményeit. Megfogalmazása szerint a területen dolgozók kiéhezettek, eladósodottak, bizonytalan a munkahelyük és a bérük. A romániai köztisztviselők fele havonta 600-700 lejt (140-160 eurót) keres. Ilyen köztisztviselőkkel aligha lehet felvenni a harcot az állami költségvetést érintő bajokkal, mint amilyen az adócsalás vagy a feketemunka - mondta Oprescu.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását