2020. október 1. - Malvin

Egyre feszültebb a helyzet a Távol-Keleten

Vasárnapra virradóra ismét berendelték Japán nagykövetét a pekingi külügyminisztériumba, s ezúttal Taj Ping-kuo államtanácsos követelte a Kelet-kínai-tengeren elfogott kínai halászhajó és legénysége azonnali szabadon bocsátását.
2010. szeptember 12. vasárnap 10:39 - HírExtra
A kínai politikus "bölcs politikai döntésre" szólította fel Japánt, s a közlemény szerint: óva intette "a helyzet hibás megítélésétől, s határozottan kifejezte a kínai kormány mélységes aggodalmát, ismertette komoly és jogos álláspontját". A külügyi tájékoztatásban az szerepel, hogy a nagykövet ígéretet tett az elhangzottak azonnali továbbítására kormánya számára.

Taj az eddigi legmagasabb rangú kínai vezető, aki hivatalosan tiltakozott Niva Uicsirónál amiatt, hogy a japán parti őrség kedden feltartóztatott a vitatott hovatartozású Tiojü-szigetek térségében egy kínai halászhajót, elfogta a hajót és legénységét, majd a kapitányát tíz napi elzárásra ítélte. Korábban két alkalommal külügyminiszter-helyettesi szinten kérették be a nagykövetet, illetve pénteken Jang Csie-cse külügyminiszter követelte nála személyesen a hajó és legénysége azonnali és feltétel nélküli elengedését.

Kína pénteken elhalasztotta szeptemberre tervezett második tárgyalását Japánnal, amely a vitatott hovatartozású területen tervezett közös földgáz, illetve esetlegesen olaj kitermelését célozta volna.

Kína szerint az incidens nemzetközi vizeken történt, míg Tokió azt állítja, hogy japán felségterületen. Peking elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Tiaojü-szigeteknél, amelyek feletti szuverenitása számára megkérdőjelezhetetlen, a japán törvények alapján járjanak el. Tokió viszont úgy véli: a kínai hajó kapitányának agresszív - ütközésekkel is járó - viselkedését meg kellett büntetnie. Kínában civilek tüntettek a japán nagykövetség előtt és az interneten japán termékek bojkottjára hívtak fel, míg Japánban megjelentek olyan vélemények, amelyek szerint a kínai hajót el kellett volna süllyeszteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását