2024. május 5. - Györgyi

Vigyázzat! Növekvő hallisztigény

A globális halipar komolyan veszélyezteti a kiapaszthatatlannak vélt antarktiszi krill állományát - figyelmeztetnek ökológusok. A belőle készült halliszt ugyanis egyre nagyobb szerepet játszik a tengeri halneveldékben, az akvakultúrákban, mivel értékesebb, mint a más fajokból előállított.
2010. szeptember 11. szombat 19:20 - HírExtra
Az antarktiszi krill (Euphausia superba) a világ egyik legjelentősebb fehérjeforrása. Bár a rákocska legfeljebb hat centis hosszával nem számít gigászinak, a Déli-sark körül hatalmas rajokat képez, és a tengeri tápláléklánc második fokán számtalan állat táplálékforrása a lábasfejűektől a sziláscetekig, ökológiai jelentősége ezért felbecsülhetetlen.

Az Antarktisz tengeri élővilágának védelméről szóló egyezmény (CCAMLR) a krill évente kifogható mennyiségét 3,47 millió tonnában állapította meg. Jelenleg mintegy 150 ezer tonnát halásznak ki, ami kevésnek tűnhet a rákocska világszerte becsült 60 millió tonnányi állományához képest. Az állományok azonban nem mindenhol ugyanakkorák.

A legnagyobb probléma, hogy a tényleges krillhalászat az Atlanti-óceán egy délkeleti szegletére korlátozódik. Ott ezért aránytalanul megcsappanhat az állomány - magyarázta Volker Siegel, a hamburgi Tengerhalászati Intézet tengerbiológusa a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

Az antarktiszi krill elérheti a hatéves kort, és csupán két-három évesen válik ivaréretté. Ez pedig a túlhalászattal szemben sérülékenyebbé teszi, mint eddig gondolták. Siegel abban látja a megoldást, ha bizonyos zónákban ésszerű keretek között engedélyeznék a krillhalászatot. Szerinte ez sokkal okosabb döntés lenne, mint egy globális kvóta megszabása.

Az éghajlatváltozás is gondot okoz a rákocskák számára, hiszen túlélésükhöz nélkülözhetetlen a hideg víz és a jégtáblák. Az adatok arra utalnak, hogy a tenger elmúlt évtizedekben bekövetkezett melegedése az állományok megcsappanásához vezetett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását