2020. április 4. - Izidor

Navracsics: kiállunk a horvát EU-csatlakozás mellett

Magyarország elkötelezett támogatója Horvátország európai uniós felzárkózásának, s a remények szerint a jövő évi magyar uniós elnökség idején a csatlakozási tárgyalások befejeződnek - közölte Navracsics Tibor Zágrábban, egy nemzetközi igazságügyi konferencia megnyitásakor.
2010. szeptember 10. péntek 14:51 - HírExtra
A miniszterelnök-helyettes, igazságügyi miniszter Az igazságügy működése az európai uniós tagság feltételrendszerében címet viselő konferencián tartott felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a NATO és az Európai Unió békét és stabilitást jelent a térségnek. Üdvözölte, hogy Horvátország jól áll a csatlakozási folyamatban, hogy az elmúlt öt évben az uniós jogharmonizációban jelentős előrelépéseket tett.

Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy Horvátország minél előbb teljes jogú tagja legyen az Európai Uniónak, ami a Nyugat-Balkán stabilitásának megteremtése szempontjából is jelentős lépés. A remények szerint a csatlakozási tárgyalások a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség idején lezárulhatnak, és Horvátország belépésével 28 tagúra bővülhet az Európai Unió - jelentette ki Navracsics Tibor.

A zágrábi konferencián Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke egyebek mellett kijelentette: Horvátországnak nagyon határozott lépéseket kell még tennie a korrupció elleni harcban. Ha Horvátország demokratikus államot akar, akkor a legfontosabb a jogi feltételek megteremtése.

A Európai Bizottság alelnöke úgy ítélte meg, hogy a korrupcióellenes horvát hivatal jól végzi a dolgát, de nemcsak a korrupció ellen kell harcolni, lépéseket kell tenni a megelőzés érdekében is. Ezt szolgálja a politika és a gazdaság átláthatósága, fogalmazott, de további határozott lépések megtételét sürgette azzal, hogy Horvátországnak helye van Európában.

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök kifejtette: egyetért azzal, hogy rendkívül fontos a korrupció elleni fellépés, és részletesen sorolta, hogy ennek érdekében Horvátország milyen lépéseket tett az elmúlt időszakban. Úgy vélekedett, hogy rövidesen minden nyitott tárgyalási fejezetet lezárhatnak az EU-val, és hamarosan "hazatérhetnek" az európai unió családjába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását