2024. május 16. - Mózes, Botond

Afganisztán: a tálibok diadalmaskodtak?

A tálibok mozgalmának a vezetője, Omar molla szerdán kijelentette: harcosai közel állnak a győzelemhez, hamarosan kiűzik a külföldi erőket Afganisztánból.
2010. szeptember 8. szerda 18:38 - HírExtra
A médiának elküldött e-mail-üzenetében a tálibok vezetője felszólította Barack Obama amerikai elnököt: feltétel nélkül és mielőbb vonja ki az amerikai csapatokat Afganisztánból.

A kiterjedt, lendületbe jött és sikeres ellenállás közel került célkitűzés"Biztosítalak benneteket, hogy szenvedéseink és viszontagságaink nem tartanak tovább. Ha Isten is úgy akarja, sajgó szíveink megvigasztalódnak, amint a megszálló ellenséget kiűzzük" - hangoztatta a molla üzenetében, amelynek hitelességét egyelőre nem sikerült megállapítani.

Ha valóban Omar molla szólt a szerdán vett üzenetben, úgy a tálib vezető most először reagált David Petraeusnak, az Afganisztánban állomásozó amerikai és nemzetközi erők főparancsnokának múlt hónapban elhangzott helyzetértékelésére. Az amerikai tábornok úgy vélekedett, hogy néhány területen lefékezték a tálibok lendületét, és a NATO-erőknek a déli Hilmend és Kandahár tartományokban, valamint Kabul környékén sikerült visszafoglalniuk a felkelők által az utóbbi években elfoglalt területeket.

2001, azaz a tálib kormányzat megbuktatása óta Afganisztánban most a legrosszabb a biztonsági helyzet, annak ellenére, hogy az országban immár több mint 150 ezer külföldi katona állomásozik. Omar molla nem csak követőihez, hanem "az amerikai vezetőkhöz és a megtévesztett amerikai néphez" is szólt üzenetében.

Kifejtette: "az amerikai csapatok gyors kivonása az önök és népük érdeke is, és a legmegfelelőbb alternatíva a térség stabilitásának a megteremtésére". A tálibok mozgalmának alapítója és vezetője már évek óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt. Valószínűleg Pakisztánban bujkál.éhez - fogalmazott Omar molla.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását