2024. április 16. - Csongor

Csökkent a tőzsde forgalma

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a júliusi visszaesés után augusztusban tovább csökkent, a nyár utolsó hónapjában mindössze 718 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon, ez 12 százalékkal alacsonyabb az előző hónap 815 milliárd forintos forgalmánál.
2010. szeptember 1. szerda 22:39 - HírExtra
A BUX kis mértékben tovább emelkedett. A BÉT szerdán közzétett havi statisztikája szerint - amely a brókercégek jelentésein alapul, és ezért az összesítés kétszeres árfolyamértéket mutat - az év első nyolc hónapjában 8.119 milliárd forint részvényforgalmat regisztráltak. Ez csaknem 20 százalékkal meghaladja a tavaly január-augusztusi forgalmat, ami 6.786 milliárd forint volt.

A tőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX egy hónap alatt 296 ponttal, 1,3 százalékkal nőtt, augusztus utolsó kereskedési napján 22.561 ponton állt. Ezen belül az egyes vezető papírok árfolyamváltozása jelentős eltérést mutat: míg például az OTP árfolyama egy hónap alatt 8,5 százalékkal csökkent, addig a Mol 7 százalékkal drágult.

Augusztusban a teljes azonnali piaci forgalom - amely a részvényeken kívül a befektetési és kárpótlási jegyek, a certifikátok, az állampapírok, a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek adásvételét is magában foglalja - 812 milliárd forint volt, amelynek 88,4 százalékát a részvények forgalma tette ki. Az azonnali összforgalom 8,9 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

A brókercégek forgalmi listájának első két helyén augusztusban ugyanaz a két cég állt, mint az előző hónapban: első az Erste Befektetési Zrt. 158 milliárd forintos részvényforgalommal, második a Concorde Értékpapír Zrt. 112 milliárd forinttal.

A harmadik helyen a lengyel Ipopema Securities végzett 53 milliárd forintos forgalommal. Az előző hónapban harmadik helyezett KBC Securities a negyedik helyre csúszott le 50 milliárd forintot közelítő forgalmával.

Ötödik lett az UniCredit Bank Hungary, amely 48,2 milliárd forint értékben kereskedett a részvénypiacon. Az előző hónap ötödik helyezettje, a Cashline Értékpapír Zrt. csak kis különbséggel, 47,9 milliárd forintos forgalommal került a hatodik helyre a listán.

A származékos piac forgalma stagnált augusztusban. A deviza kontraktusokkal 294 milliárd forint értékben kereskedtek a júliusi 304 milliárd forintos forgalom után. A határidős BUX forgalma az előző hónaphoz hasonlóan 111 milliárd forint volt.

Az egyedi részvényekre 136 milliárd forint értékben született határidős ügylet az előző havi 138 milliárd forintos forgalom után. Az áruszekcióban augusztusban 5,9 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket a júliusi 6,3 milliárd forintos forgalom után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását