2024. június 17. - Laura, Alida

A romák hazatelepítése nem megoldás?

Nem megoldás, ha a romákat - bizonyos pénzösszeget juttatva nekik - hazatelepítik Franciaországból Romániába - vélekedett Teodor Baconschi román külügyminiszter egy hétfő esti tévéinterjúban, és egyúttal kétoldalú és európai párbeszédet szorgalmazott e nemzeti kisebbség társadalmi beilleszkedésének megoldása érdekében.
2010. augusztus 31. kedd 09:10 - HírExtra
A politikus hangsúlyozta, hogy pénzre, politikai akaratra, kétoldalú és európai párbeszédre, egyúttal konkrét programokra van szükség a romák helyzetének javításához.

Baconschi a TVR román közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette: "ezek az önkéntes hazatelepülések, cserébe azért az összegért, amelyet roma honfitársaink kapnak (a francia hatóságoktól) azért, hogy elfogadják hazatérésüket Romániába, nem jelentenek megoldást".

"Számítunk Párizs őszinte együttműködésére. Lakásokra van szükség, az oktatáshoz való hozzájutás javítására, egészségügyi rendszerre. Ez nem oldható meg két nap alatt. Ez több évszázados, nemzetek felett átívelő probléma" - hangoztatta a román külügyminiszter.

Franciaország a közelmúltban megszigorította a Romániából és Bulgáriából érkezett romákkal kapcsolatos politikáját, akik közül július 28. és augusztus 17. között 979 főt hazatelepített. A hazatérő felnőttek egy része 300 eurós segélyt kapott a francia államtól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását