2024. május 5. - Györgyi
Chilei bányászok, kormányzati kommunikáció kontra IMF, a Török megtámadta a "Budai Gyulát". Havas Erdélyben van, magvas véleményt formált Erőss Zsoltról, valamint ellátogat Szegedi Csanád marosvásárhelyi Jobbik irodájába.
2010. augusztus 31. kedd 13:09 - Páczai Tamás
A HírExtra sorozatában Havas Henrik véleményét ismerhetjük meg közéleti ügyekben. A chilei bányászok, az IMF, Afganisztán hajléktalanok. Az éppen Erdélyben tartózkodó Havas tanár úr minden kedden segít eligazodni a bonyolult nagyvilágban, magvas véleményt alkot a magyar hegymászásról is.

(Havas Henrik videóblogja a következő címen érhető el: http://www.hblog.hu/)

Ki van szorultabb helyzetben: a chilei bányászok a Föld gyomrában, vagy a magyar kormány az IMF satujában?


Az IMF:
A Nemzetközi Valutaalap (angolul International Monetary Fund, IMF) az ENSZ 1945-ben létrehozott washingtoni székhelyű szervezete, amely jelenleg (2010) 187 tagországot számlál. A nemzetközi monetáris rendszer központi intézményét a nemzetközi pénzügyi együttműködés és az árfolyamstabilitás elősegítése, a gazdasági növekedés fokozása és a magas szintű foglalkoztatás megteremtése céljából alapították, illetve nem kis részben azért, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson fizetési mérleggel kapcsolatos problémákkal küzdő tagországainak. A tagok meghatározott kvóta (gazdasági súlyuk) szerint járulnak hozzá az alaphoz, és a szervezettől kölcsönöket vehetnek fel adósságaik törlesztéséhez.
Forrás: Wikipédia.hu
Nézze, azt gondolom, hogy a magyar kormány mozgástere meglehetősen széles. Vagy az IMF ízlése szerint alakítja pénzügyi politikáját, vagy nem. A chilei bányászok annyival vannak jobb helyzetben, hogy biztosan kapnak levegőt a harminc centiméteres furaton keresztül.

A jobbik szerint azonnal haza kellene hozni a magyar katonákat Afganisztánból, hiszen ott semmi keresnivalónk nincs, nem Magyarország érdekeit szolgálja a háború. Ezzel szemben Hende Csaba úgy fogalmazott, hogy „egy katona meghal és helyébe lép egy másik, mindaddig, amíg feladata van”. Melyik álláspontot tartja elfogadhatóbbnak?


Nézze, Hende Csabának teljesen igaza van, bár nem tudom, hogy gondolná, ha ő lépne az elhunyt katonanő helyébe. A Jobbikkal kapcsolatban: nem volna probléma Afganisztánban, ha nem lennének ott afgánok. Nem a magyarokat kell elhozni onnan, hanem az afgánokat.

Teljesen egyetértenék azzal a kompromisszummal, hogy ne a honvédokat, hanem az afgánokat telepítsék át valahová és akkor mi magyarok ott „ellehetnénk”. Javaslom, hogy ezt a megoldást gondolja át a Jobbik, hiszen a NATO tagjaként vállalni kell azt, amit ránk ró a kötelesség.

Magyarországon ismét kiújultak a harcok, stílszerűen azt is mondhatnánk, hogy a múlt hét elején a „Török megtámadta a Budai Gyulát”, ezzel kezdetét vette az önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszak. Mit gondol, Török Zsolt tényleg ordibált, vagy inkább csak Szíjjártó vakkantott egy jó nagyot az uborkaszezon végén?

Én most Erdélyben vagyok, ezért a világtörténelmi eseményekhez nem tudok hozzászólni. A helyzet az, hogy erről nem számolt be a román televízió; úgy látszik, hanyagolják a legfontosabb magyar híreket.

Vajon azt a hírt is hanyagolták, mely szerint múlt hét csütörtökön Magyarországon tárgyalt Moldova külügyminisztere? A kétoldalú egyeztetéseket követő sajtótájékoztatón Martonyi János magyar külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország minden lehetséges eszközzel támogatja Moldova Európa Uniós integrációját. Minek köszönhető a moldáv kapcsolatok erősítése?

Mert Orbán Viktor ezt megígérte Basescunak és mi magyarok szavatartóak vagyunk. Már akkor lehetett tudni, hogy megállapodtak valamiről, amikor ölelgették egymást Tusnádfürdőn. Most már tudjuk, hogy miért lehettünk nagyon meleg, baráti kapcsolatok szemtanúi.

A Financial Times tíz pontos kiskátéban szedte össze a magyar kormányzat kommunikációját az IMF tárgyalásokkal kapcsolatban. A neves brit lap sem érti, mit és hogyan szeretne kommunikálni Orbán Viktor kormánya, ezért…


Kár is végigmondani, mi az, hogy a magyar kormány kommunikációja? Nem is tudtam, hogy van. Az, hogy a Financial Times elemzi a magyar kormányzati koalíciót, azért meglepő, mert nem tudtam arról, hogy ilyen létezik. Már a Kósa-Szíjjártó duó fellépésekor látszott, hogy itt súlyos hiányosságok vannak.

Osztályozná egyáltalán eddigi teljesítményüket?

Ez pontosan olyan jó kérdés, mint az, hogy milyen a levegő minősége a Holdon. A Fidesz kormány kommunikációját elemezni annyit tesz, mint vizsgálni a Hold légkörét.

A HírExtra véleménye szerint Budapest legszorgalmasabb szelektív hulladékgyűjtői a hajléktalanok, akik kis csoportokban a leglehetetlenebb helyeken is megtalálják az alumíniumból készült sörösdobozokat, amiket összegyűjtenek, a megfelelő helyen értékesítik.


Ezt a kormányprogram részévé kéne tenni, különbuszokkal kell szállítani a hajléktalanokat kerületről kerületre. Ezt a szorgalmas népséget fel lehetne használni Budapest kitisztítására, ne csak egy-két kerület élvezze, hogy sok olyan hajléktalanja van, aki szelektíven tisztítja a környezetet. Én a 12. kerületben lakok, hiányolom a hajléktalanokat. Véleményem szerint mozgó alakulatokat kéne szervezni.

Most Erdélyben tartózkodik. Felkereste már Szegedi Csanád Jobbik irodáját Marosvásárhelyen?

Jó, hogy mondja, nem is gondoltam rá! Köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmem, mindenképpen beugrok hozzájuk. Most a Békás-szorosban autózok, de azonnal visszafordulok és Marosvásárhely felé veszem az irányt. Most mondja a vásárhelyi barátom, hogy holnap is ráér visszautazni, de nem! Mi van, ha bezáratják addig?!

Javasoljuk, hogy kérjen rendőri felvezetést, gyorsabban odaérnek.

Erre nem gondoltam, de megfontolom a lehetőséget. Remélem a román rendőrség is felfogja, hogy mi a jelentősége ennek az útnak.

Papp Zoltán sepsiszentgyörgyi biciklis a hétvégén ezer kilométert biciklizett 45,5 óra alatt Erdélyben, ezzel világrekordot állított fel. Látta a rekorder kerekest út közben?

A világrekorder kerekest nem láttam, viszont két baromi nagy, moldáv rendszámú autót figyeltem meg a mozgássérülteknek kijelölt parkolóhelyen. Ezen kívül a televízióban láttam, hogy ismét magyarok indulnak a Himalájába. Nem egészen értem, hogy mit keresnek ott a felnőttek, mióta egy tizennégy éves gyerek is megmászta a Mount Everestet. Az unokám nagycsoportos óvodás, ő is indul a Himalájába. Oxigén palack nélkül, jövő júniusban.

Elkíséri őt legalább az alaptáborba?

Nemhogy elkísérem, felfutok előtte. Ne vicceljen már!

Erős Zsoltnak el sem meséljük, hogyan vélekedik a világ tetejéről...


Erős Zsolt helyében ülnék a seggemen és gondolkodnék, hogy hol rontottam el az életem.


A Heti Havasban eddig:

Schmuck Andor érdekében bármit aláírnék

Akit lesből lelőnek, mitől lenne hős?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Tóth Mária
2010. augusztus 31. 17:07
mocskos szemét liberál kommunista havas!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását