2024. április 19. - Emma

Újra lehet fókára vadászni?

Harmincévi szünet után visszakaphatják a fókavadászat jogát az Észtországhoz tartozó kis sziget, Kihnu lakói, mert a fókapopuláció jelentősen növekedett az utóbbi tíz évben - közölte egy magas rangú észtországi vezető.
2010. augusztus 29. vasárnap 18:39 - HírExtra
Hanno Zingel, a környezetvédelmi minisztérium tanácsadója elmondta, hogy a tárca törvénytervezetet készített elő, amelynek értelmében rövidesen véget vethetnek a fókavadászati tilalomnak. A tanácsadó szerint az észt vizeken 1500-ról 4000-re nőtt a szürkefóka-állomány az elmúlt tíz évben.

"A szürkefókák száma jelentősen nőtt, többek között a Balti-tenger környezeti viszonyainak javulása következtében, jóllehet a 4000 fős populáció jóval alatta marad a száz évvel ezelőtti több mint 10 ezres állománynak" - mondta Zingel.

Kihnu szigete Észtország nyugati partjai közelében található. Mintegy 500 lakója három éve kérelmezte a szürkefóka-vadászat jogának visszaállítását, arra hivatkozva, hogy fókahús évszázadok óta a hagyományos étkezés része. A kihnuiak évente 30 fókát szeretnének levadászni.
Zingel szerint még nincs eldöntve, hogy csak Kihnu vagy a környékbeli szigetek is megkapják a fókavadászati jogot.

A tilalmat harminc évvel ezelőtt vezették be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását