2024. május 18. - Erik, Alexandra

Első Függetlenségi Napját ünnepli Irak

Az amerikai harcoló alakulatok kedd reggel befejezték ˝történelmi˝ kivonulásukat az iraki városokból és falvakból. Az önállóság első perceit hangos utcai ünnepségek, és a már az otthon képeitől megbabonázott katonák után eresztett golyók kísérik.
2009. július 1. szerda 12:59 - Tatai Gábor
Június 29. napjának éjfélétől az amerikai csapatok hivatalosan is az újonnan kiképzett reguláris hadsereg kezébe helyezték az ország biztonságát, ettől a naptól kezdve a háború már az irakiak birtokában van. Június 30-át az iraki kormány hivatalos nemzeti ünneppé nyilvánította, Bagdad a függetlenség első napját a boldogságtól önfeledt, általános utcai káosszal ünnepli. Az, hogy most az amerikaiak elhagyják a lakott területeket elsősorban nem Washington döntése, hanem a bagdadi kormányé volt, ahogy az sem, hogy az egyszerű átcsoportosítást rögvest a nemzeti ˝szuverenitás˝ szent napjává kiáltják ki. Amire az irakiak gondolnak az csak 2011 végére várható, egyelőre az egykori rendfenntartók csak vidékre vonulnak, hogy ott visszatartott lélegzettel nézzék végig, hátha az al-Kaida még a kormány fejére találja szakítani azt a bizonyos nagy önállóságot.



Naponta 10-15 támadás

„Irak úgy gondolja, hogy Irak készen áll”
Irakban jelenleg 131 ezer amerikai katona szolgál 12 harcoló dandárba osztva. Egyenlőre úgy néz ki, hogy számuk a jövő év januári nemzeti választásokig nem is fog 128 ezer alá süllyedni. Bár a legtöbb katonai és diplomáciai vezető egyetért abban, hogy az ország stabilitása javuló tendenciákat mutat, az átcsoportosítást sokuk túlságosan korainak tartja. Az Egyesült Államok iraki nagykövete, Christopher Hill viszont tegnap mérföldkőnek nevezte a döntést, melynek köszönhetően a sűrűbben lakott iraki települések polgárai talán soha többet nem fognak páncélozott amerikai konvojokat látni az utakon. „Igen, úgy gondoljuk Irak készen áll” ám ami talán még ennél is fontosabb: „Irak úgy gondolja, hogy Irak készen áll” – mondta őexcellenciája, aki a hosszú évek keserűségei és szenvedései után „késznek látja az időt” Bagdad első önálló lépéseinek megtételére a demokrácia felé.
Az iraki hadsereg a hivatalos átadás egész napja alatt fokozott készültségben van, bár az átcsoportosítás (ha úgy tetszik kivonulás) rendben befejeződött, az amerikai erők továbbra is a reguláris hadtest részét képezik. Az amerikai és iraki parancsnokok már hetekkel ezelőtt bejelentették, hogy gyanújuk szerint június utolsó napjait követően az al-Kaida és más lázadó csoportok újult erővel próbálnak majd feszültségeket szítani, aminek előjeleként szolgálhat az a döbbenetes adat is, hogy csak az elmúlt tíz nap során több mint 250 halálos áldozatot követeltek a terroristák merényletei. Sok szakértő és katonai vezető szerint, az iraki önállóság azon fog állni vagy bukni, hogy a növekvő nyomás ellenére is sikerül-e majd a jelenlegi politikai elitnek hosszútávra berendezkednie, vagy sem.

„Lesznek kihívások” –összegzett óvatosan David Petraeus tábornok, a Közel-Keleten szolgáló valamennyi amerikai csapat parancsnoka hétfőn Kairóban. „bonyolult politikai, szociális és kormányalapítási” kérdések tömkelegével kell még Iraknak szembenéznie, ám „bizakodva tekintünk a hadsereg folytatódó erőfeszítéseire, hogy felülkerekedjenek saját országuk biztonsági problémáin” – mondta a tábornok, mielőtt még arra utalt volna, hogy a jelenlegi napi 10-15 terrortámadás alig 10 százaléka annak a napi 160-nak, ami még 2007 júniusát jellemezte. Az elmúlt 10 nap nyugtalanítóan magas terroraktivitásával kapcsolatban a kedd reggeli Time megjegyzi: „Egyenlőre még korai lenne megmondani, hogy a polgárháború újrakezdésének első jeleiről, vagy csupán a vesztes oldal nihilista utózörejeiről van-e szó”.

„Megszálló idegenek”

Az átlagos iraki emberek még csak meg sem várták a kivonulási parancs életbelépését, sokuk már hétfőn az utcán ünnepelt, hazafias dalokat énekelve harsogták körül az immáron saját városuk biztonságára saját maguk felügyelő katonákat és rendőröket. Az iraki miniszterelnök, Nouri al-Maliki a városokat elhagyó amerikai teherautó-oszlopokat egyenesen úgy ünnepelte, mint „hatalmas győzelmet” mellyel Irak végre megszabadulhat az idegen megszállóitól. A tegnap még a legnagyobb Amerika-barátnak számító politikus, a közelgő választások sürgetésére kíván a nacionalista erőember képében tetszelegni – írja a Time elemzője. Sok olyan iraki van, aki hálával gondol az amerikai katonákra, ám még többen, akiknek csak a terrorizmus és a gyűlölt függőség jut róluk eszükbe.



Az iraki köztársasági elnök, Jalal Talabani jószerivel az egyetlen olyan vezető, aki egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy a Függetlenség Napja soha nem jöhetett volna el Irak számára a 2003-ban inváziót indító, és később Szaddam Husszeint iraki bíróság elé állító Amerika nélkül. „Ahogy ma ezt a napot ünnepeljük, ki szeretnénk fejezni hálánkat és megbecsülésünket a koalíciós hadseregben szolgáló barátaink irányában, akik mérhetetlen kockázatvállalással és felelősségtudattal, súlyos károkat és sérüléseket szenvedtek, hogy segítsenek Iraknak megszabadulni a csúf zsarnokságtól” – mondta Talabani. Csak a Függetlenség Napját megelőző éjszakán, újabb négy fiatal amerikai katona halt meg Bagdadban és más iraki városokban – adja hírül szűkszavúan a hadsereg, életüket „ütközet közben szerzett sérülések” oltották ki.
Forrás: HírExtra / Time / BBC News / Al Jazeera
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását