2024. május 19. - Ivó, Milán

Erősödő bevándorlóellenesség

Mintegy húsz embert vettek őrizetbe az Arizona amerikai szövetségi államban lévő Phoenixben csütörtökön, az ebben az államban hozott bevándorlási törvény életbe léptetése ellen szervezett tüntetés során. Több százan vonultak az utcára a törvény ellen tiltakozva, jóllehet szerdán egy szövetségi bíró felfüggesztette a törvény legvitatottabb pontjait.
2010. július 30. péntek 09:26 - HírExtra
A megmozduláson főként helyi emberi jogvédő szervek tagjai és spanyolajkú lakosok vettek részt. Amerikai és mexikói zászlókat lengetve vonultak a városi seriffhivatal elé, ott azonban rohamrendőrök állták útjukat. A tüntetők arra kérték az iskolákat, a közigazgatási és rendőri szerveket, hogy ne alkalmazzák a törvény rendelkezéseit.

Az Arizona állam szenátusa által áprilisban megszavazott, és Jan Brewer republikánus párti kormányzó által aláírt jogszabály a bevándorlás terén a legszigorúbbnak számít az Egyesült Államokban, és rendkívül heves vitát váltott ki nem pusztán országszerte, de az Arizonával szomszédos Mexikóban is. A törvény ellenzői szerint az új szabályok alkalmat adnak a "külföldinek látszó" személyek elleni diszkriminációra és sértik az alkotmányt azáltal, hogy túl nagy hatalmat adnak a rendőrök kezébe. Barack Obama elnök a törvényt egy "megfontolatlan" kísérletnek minősítette a bevándorlás okozta gondok megoldásárára.

A szigorú törvény támogatói elsősorban azzal érvelnek, hogy Arizonán keresztül érkezik a Egyesült Államokba a legtöbb illegális bevándorló. Az arizonai republikánus szenátorok korábban közölték: azért döntöttek a szigorításról, mert a szövetségi kormány nem tudja megállítani az illegális bevándorlók áradatát, nem képes gátat szabni a kábítószer- szállítmányoknak, nem tudja biztosítani a déli állam mexikói határszakaszának védelmét. A republikánusok szerint a határ térségében élő arizonai lakosság attól tart, hogy a mexikói drogháború, az erőszak átcsaphat az Egyesült Államok területére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását