2024. április 29. - Péter

Elhunyt Móna István

Hatvankilenc éves korában szerdán elhunyt Móna István olimpiai bajnok öttusázó, vívó, edző, sportvezető - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Öttusa Szövetség.
2010. július 28. szerda 21:45 - HírExtra
Az 1960-as évek öttusa aranycsapatának tagja az elmúlt két évben több alkalommal esett át agyműtéten, az utolsó néhány hete volt, de már nem lehetett megmenteni az életét.

Édesapja ismert középtávfutó volt Nyíregyházán, ő azonban nem nagyon kedvelte a futást, a páston érezte igazán elemében magát, vívásban válogatottságig vitte. Öttusában igazi csapatemberként szerepelt Balczó András és Török Ferenc társaságában, világbajnoki címet szerzett 1963-ban, 1965-ben, 1966-ban és 1967-ben, egyéniben egyszer negyedik, kétszer ötödik volt. A tokiói olimpián fegyelmi ügye miatt nem indulhatott, de azután Mexikóban, 1968-ban tagja volt az aranyérmes csapatnak, egyéniben pedig hetedik lett.

Jó humorú, örökösen tréfára hajló sportemberként ismerte mindenki. Élete utolsó jelentős szakaszában inkább a vívás körül tevékenykedett, nagy örömöt okozott neki, amikor 60. születésnapján, Sydneyben a párbajtőröző Nagy Tímea olimpiai bajnokságot nyert. Nevelt fia, Kulcsár Krisztián Barcelonában és Athénban tagja volt az ezüstérmes párbajtőrcsapatnak, 2007-ben, Szentpéterváron pedig egyéni világbajnok lett.

Móna István tavaly jelentkezett egy önéletrajzi kötettel. Az Élettusa - három tételben című írásban elsősorban szeretett sportágaihoz, az öttusához és a víváshoz kötődő éveit vette számba, de civil életéről is őszintén vallott.

Versenyzői pályafutásának befejezését követően sportvezetőként, menedzserként is maradandót alkotott, az elmúlt húsz év legsikeresebb vívószakosztályát alakította ki a Honvédban.
Móna Istvánt a MOB és a honi öttusa szövetség is saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását