2024. április 16. - Csongor

Újabb olajveszély a Mexikói-öbölben

- Vezető amerikai zöld szervezetek és egy demokrata párti szenátor a Mexikói-öbölben található több mint 27 ezer elhagyott olaj- és gázkút fokozott kormányzati ellenőrzését sürgette szerdán. A zöldek attól tartanak, felügyelet híján fennáll a veszély, hogy ezekből a kutakból is nyersolaj szivárog a tengerbe.
2010. július 21. szerda 15:42 - HírExtra
A felhívást azután tették közzé, hogy az AP amerikai hírügynökség vizsgálatot folytatott, amely eredményeként megállapította, hogy a szövetségi szabályozó hatóságok jellemzően nem ellenőrzik a tengeri olajkutak végső eltömítését, mint ahogy az ezt követő esetleges szivárgást sem követik figyelemmel. Annak ellenére nem teszik ezt, hogy el is ismerték: a szárazföldön több tízezer olajkút tömítése nem megfelelő, és arra is volt már példa, hogy a tengeri
kutak szivárogni kezdtek a kitermelés lezárulta után.

Az elmúlt hat évtizedben 50 ezer kutat fúrtak az öbölben, ezek közül 23 500-at végleg bezártak, további 3500-at pedig a hivatalos besorolás szerint ideiglenesen helyeztek üzemen kívül. Ez utóbbiak közül ugyanakkor több olyan is van, amely már az 1950-es évek óta ebben a státusban van, anélkül, hogy a végleges lezáráshoz szükséges óvintézkedéseket megtették volna.

Olajipari mérnökök szerint még a megfelelően lezárt kutaknál is előfordulhat, hogy évtizedek alatt a cementdugó megrongálódik, a fém alkatrészek pedig rozsdásodni kezdenek. Még a kimerített kutak esetében is megeshet, hogy idővel újra nyomás alá kerülnek, ami a dugó sérülése esetén szivárgáshoz vezethet.

Az illetékes amerikai hatóságnál rutinszerűen, ellenőrzés nélkül fogadják el a kutak lezárásáról szóló jelentéseket. Az egyszer már lezárt kutakat pedig sem az ipar, sem a kormányzat nem ellenőrzi később sem. Különböző kormányzati szervek többször is figyelmeztettek a hiányosságokra az utóbbi évtizedekben, végül azonban gyakorlatilag semmi sem történt az ügyben - állapította meg a hírügynökség a témával foglalkozó beszámolójában.

Az olajcégek álláspontja az, hogy ők megfelelően zárják le a kutakat, a körültekintően befedett kutak dugaszai pedig gyakorlatilag örökké kitartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását