2024. május 19. - Ivó, Milán

Légtisztító aszfalt

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói egy fantasztikus ötlettel álltak elő, képesek olyan útburkolatot gyártani, mely tisztítja a levegőt.
2010. július 19. hétfő 10:05 - HírExtra
Az útburkolat katalizátorként működik, a napsugárzás jőjének segítségével ártalmatlan nitrogénné valamint oxigénné bontja az ártalmas nitrogén-oxidokat. Már gyakorlati próbája is volt a felfedezésnek, titán-dioxid tartalmú, betonlapokkal burkoltak egy mintegy ezer négyzetméteres útszakaszt. A találmány a mérések szerint, 25-45 százalékkal csökkentheti a káros nitrogénszármazékok koncentrációját a levegőben.

Egyelőre rendkívül drága az ötlet, mintegy felével növeli meg az út előállítási költségeit. A nitrogén-oxidok komoly problémát okoznak a környezetnek és az autógyártóknak is, például a savas esőért is felelős. A mai napig hatásosan csak az adalékanyagok csökkentésével lehet semlegesíteni őket, ráadásul pont a korszerűbb dízelmotrok bocsájtják ki a legtöbbet a káros gázból.

Forrás: Bors/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását