2024. május 4. - Mónika, Flórián

Újra nyomoznak a megkínzott irakiak ügyében

Elérte első jogi győzelmét a londoni kormánnyal szemben az a nagyjából száz iraki, akik brit katonákat vádolnak 2003 és 2008 között elkövetett kínzásokkal. Egy pénteken nyilvánosságra került bírósági döntés eredményeképp a brit kormánynak újabb nyomozást kell kezdeményeznie.
2010. július 17. szombat 07:27 - HírExtra
Százkét volt iraki fogoly azzal vádol brit katonákat, hogy elektromos árammal, alvásmegvonással és hosszú magánzárka-büntetésekkel kínozták, és szexuálisan is zaklatták őket egyes dél-iraki börtönökben 2003 áprilisa és 2008 decembere között.

Állításaikat "kétségbevonhatatlan" tárgyi bizonyítékokkal támasztották alá ügyvédeik szerint, akik azért küzdöttek a londoni felsőbíróságon, hogy a védelmi minisztérium újabb nyomozást rendeljen el az ügyben. Ezt eddig azon az alapon tagadta meg a minisztérium, hogy más nyomozások már folynak brit katonák iraki akcióival kapcsolatban.

A bíróság a bemutatott bizonyítékokat "elég meggyőzőnek" ítélte ahhoz, hogy újra megindítsák a vizsgálatot. A bírák hangsúlyozták: az elmondott tények alapján valószínűsíthető, hogy "a feltételezett kínzások rendszeresek lehettek (...)és felmerül a kérdés, hogy honnan volt a katonáknak erre felhatalmazásuk, és miért nem akadályozták meg őket."

"A bíróság állásfoglalása azt mutatja, hogy a védelmi minisztérium érvei, amelyek szerint ezek csak elszigetelt esetek voltak, nem állják meg a helyüket" - mondta az irakiak egyik ügyvédje. Azt is hozzátette, a védelem ragaszkodni fog ahhoz, hogy a új nyomozások úgymond a nyilvánosság előtt folyjanak, s ne pedig a minisztérium zárt ajtói mögött.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását