2024. április 24. - György

Három tárlat nyílik

Három, a képzőművészet különböző területeit bemutató kiállítás nyílik a szegedi Reök-palotában pénteken: válogatást mutatnak be a Krakkói Grafikai Triennále anyagából, a Morph-szobrászcsoport tagjainak alkotásaiból és láthatóak lesznek egy cambridge-i festő, Nicholas James Juett művei is.
2010. július 15. csütörtök 22:30 - HírExtra
A Bécs, Oldenburg és Krakkó összefogásával létrejövő triennále Európa egyik legjelentősebb kortárs grafikai seregszemléje. A Szegeden nyíló tárlatra az ott kiállító 145 művész grafikáiból válogattak ötven-hatvan alkotást – közölte Nátyi Róbert művészettörténész csütörtökön az MTI-vel.
Az óriási méretű műveken erőteljesen megfigyelhető a digitális technikák használata, s az a tendencia, hogy a grafika az elmúlt évtized során a gyűjtők helyett egyre inkább a közösségi terek művészetévé válik – fogalmazott Nátyi Róbert.

A Reök-palota művészeti vezetőjének reményei szerint három év múlva Szeged is bekapcsolódhat a triennále szervezésébe, s így a hazai közönség akkor már a következő tárlat teljes anyagát láthatja.

A Morph öttagú szobrászművész csoport, melyet Drabik István, Gaál József, Kalmár János, Mata Attila és Szabó Tamás alapított 2005-ben. A képzőművészetről hasonlóképpen gondolkodó alkotók mindegyikére hatottak a kortárs irányzatok, műveik kiindulópontjául mégis megmaradt az szobrászat egyik legkézenfekvőbb alanya, az ember. A különböző technikákkal készült szobrok és nagyméretű festmények egymást erősítve mutatják be az emberi lét rejtett szépségét, eltávolodva a pillanatnyiságtól általános emberi érzelmeket közvetítve.

Nicholas James Juett cambridge-i képzőművész tárlata kapcsolódik a kiállítóhely Szeged testvérvárosának képzőművészetét bemutató sorozatához. A brit festő több alkalommal is járt Szegeden, s most nyíló Múzeum a múzeumban című kiállítása is egy korábbi utazásának eredménye.

A festőművészt első látásra megragadta a Reök-palota szecessziós épületének szépsége. Kiállításának alapját az épület inspirálta nagyméretű olajfestmény adja. A többi bemutatott mű e kép részleteinek digitális technikával készült változata. A művész kalandozásra hívja látogatóit, arra biztatja őket, magukkal hozott fényképezőgépüket használva találják meg az eredeti festmény elemeit az alkotásokon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását