2024. április 25. - Márk

Évszázadokat késett diagnózis

Malária, nem pedig méreg végzett a Medici-család két tagjával, I. Ferenc (Francesco) toszkánai nagyherceggel és feleségével, Biancával - derítették ki olasz kutatók, akik vizsgálataikról a Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene című szaklapban számolnak be.
2010. július 15. csütörtök 20:43 - HírExtra
A házaspár 11 napos haldoklás után, néhány órás különbséggel 1587 októberében távozott az élők sorából. Majdnem egyidejű haláluk felkeltette a gyanút, hogy mindketten gyilkosság áldozatai lehettek - olvasható a Discovery News (http://news.discovery.com) hírei között.
"Úgy tűnik, hogy nem mérgezték meg a házaspárt. Immunológiai vizsgálataim során bizonyítékot találtam a parazita egysejtű, a Plasmodium falciparum jelenlétére. Ez okozza a maláriát kiváltó kórokozók között a legsúlyosabb lefolyású betegséget" - fogalmazott Gino Fornaciari professzor, igazságügyi antropológus.

I. Ferencet (1541-1687), a firenzei Uffizi-képtár alapítóját, a művészetek és tudományok pártolóját sokkal jobban érdekelte a vegyészet, mint az államügyek. Első felesége, Habsburg Johanna 1578-ban bekövetkezett halála után Toszkána nagyhercege szépséges szeretőjét, Bianca Capellót (1548-1587) vette nőül.

Az eredeti halotti bizonyítvány ugyan a maláriát jelöli meg a hercegi pár halálának okaként, ennek ellenére a gyanú árnyéka I. Ferenc öccsére, Ferdinánd bíborosra (1549-1609) vetődött. A korabeli pletykák szerint Ferdinánd, féltve örökségét, sohasem szívelhette második sógornőjét, Bianca nagyhercegnőt. A gyanút az is táplálta, hogy a házaspár nem sokkal azután betegedett meg, hogy Ferdinánd náluk vendégeskedett Firenze környéki rezidenciájukban.

I. Ferenc halálával Ferdinánd lett Toszkána nagyhercege - a Medici-dinasztia utolsó nagyhercege. S bár jelentős államférfiúi képességekről tett tanúbizonyságot, bátyja rejtélyes halála mindvégig beárnyékolta I. Ferdinánd uralkodását.

Gino Fornaciari professzor, aki 2006-ban megkérdőjelezte a toxikológiai vizsgálat eredményeit, amely az arzénmérgezést jelölte meg I. Ferenc halálának okaként, úgy véli, hogy I. Ferdinándot teljes mértékben rehabilitálni kell.

"Meggyőződésem, hogy a vizsgálatok által kimutatott magas arzénkoncentráció a balzsamozás során alkalmazott arzéntartalmú oldatokkal magyarázható" - vélekedett a tudós.

Fornaciari professzor munkatársaival kimutatta a Plasmodium falciparum proteinjét I. Ferenc szivacsos csontállományában - Toszkána nagyhercegének földi maradványait 2004-ben exhumálták Firenzében, a Mediciek kriptájában. A hercegnén nem tudták elvégezni a vizsgálatokat, mivel Bianca földi maradványai ismeretlen helyen nyugszanak.

A tudósok ellenőrzésképpen elvégezték a teszteket I. Ferenc apján, Cosimo Medicin, aki tüdőgyulladásban hunyt el, valamint első feleségén, Habsburg Johannán. Mindkét vizsgálat, mint várták, negatív eredményeket adott.

Mint Raffaella Bianucci, a Torinói Egyetem antropológusa a vizsgálatokkal kapcsolatban rámutat, ez volt az első eset, amikor többszázéves csontmintában immunológiai módszerekkel sikerült kimutatni a Plasmodium falciparum proteinjeit.

"Eddig az izmokat tartották a legmegfelelőbb szövetféleségnek a kórokozó kimutatására. A mostani kutatás azért jelentős, mert lehetővé teszi a Plasmodium falciparum-fertőzés kimutatását ősi csontleletek segítségével" - hangsúlyozta Raffaella Bianucci, aki azonosította az egysejtű parazita nyomait a nagyherceg csontjaiban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását