2024. április 25. - Márk

Már a sáskák sem értik meg egymást

Bábeli nyelvzavar: a különböző nyelveken megszólaló emberek többé már nem értik meg egymás - nem is csak a Biblia említi a jelenséget. A Grazi Egyetem Biológiai Intézetének Heinrich Römer vezette kutatói az FWF Tudományos Alapítvány támogatásával egy ázsi
2008. május 26. hétfő 08:37 - Hírextra

Az egész ázsiai térségben - beleértve Indiát, Malajziát, Thaiföldet, Indonéziát, Japánt és Kínát - előfordul a Mecopoda elongata néven ismert sáska fajta. Testalkatukat tekintve nem lehet egymástól megkülönböztetni az egyes példányokat, a hímek azonban nagyon is eltérő énekhangot adnak, hogy magukhoz csalogassák a nőstényeket - fejtette ki Römer az APA osztrák hírügynökségnek.

A természetben a különböző csoportokhoz tartozó egyedek "nem értenék" meg egymást, ezért egymás között nem is szaporodnának. A kutatók azonban rá akarták bírni a különféle helyekről származó sáskákat a kereszteződésre, ezért Malajziából származó, két másodpercenként ciripelő sáskákat párosítottak Indiából származó, 5 másodpercenként cirpelőkkel. A kereszteződések működtek és gyorsan jött utánpótlás, amelynek hím tagjai egy másodpercenként cirpeltek.

A tudósok szerint az új cirpelési stílusok kialakulása új fajták keletkezésének mintegy elindítója. Egymást meg nem értő egyedek nem fognak közös utódokat létre hozni. Így azután egyre jobban elmélyülnek a különbségek, amíg végbe nem megy a szakítás a fajon belül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását