2024. június 1. - Tünde

Többé nem állampolgár

Megfosztották brit állampolgárságától a világfeltűnést keltő orosz-amerikai kémügy egyik főszereplőjét, Anna Chapmant, aki brit exférje révén jutott brit útlevélhez. A BBC keddi értesülése szerint a fiatal orosz nőt a brit belügyminisztérium hivatalosan ki is tiltja Nagy-Britanniából.
2010. július 14. szerda 08:01 - HírExtra
A 28 éves Anna Chapman - aki Anna Kuscsenko néven született, és saját bevallása szerint édesapja az orosz hírszerzés magas rangú tisztje - öt évet élt Nagy-Britanniában. Itt ismerkedett meg 2002-ben későbbi férjével, Alex Chapmannel. A házasság válással végződött, ám Anna Kuscsenko megtartotta volt férje nevét - és brit útlevelét is -, de később az Egyesült Államokba települt át.

Innen utasították ki a múlt héten kilenc, kémkedéssel gyanúsított társával együtt, de a fiatal nő - ügyvédje szerint - vissza akart volna térni Nagy-Britanniába, amelyet "hazájának tekint". Erre azonban a brit belügyminisztérium döntése alapján most már nem lesz módja, még látogatóként sem.

A tárcának a 2001-ben kelt állampolgársági törvény alapján bírósági eljárás nélkül joga van megvonni a brit állampolgárságot kettős állampolgároktól, ha úgy ítéli meg, hogy "ez áll a közjó érdekében". Ezt Theresa May belügyminiszter kedden Anna Chapman esetében meg is tette, személyesen szignálva az állampolgárság megvonásáról szóló határozatot.

A brit belügyminisztérium már a hétvégén bejelentette: "sürgős" vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy indokolt-e Anna Chapman-Kuscsenko brit útlevelének érvénytelenítése. A brit elhárítás (MI5) már jóval a kémcsere előtt, az ügy kipattanása után vizsgálódni kezdett az ügyben.

A kémügy összes főszereplője közül a rendkívül csinos, vörös hajkoronájú Anna Chapmanre irányul a legnagyobb sajtófigyelem Nagy-Britanniában. A brit bulvársajtó még olyan képekhez is hozzájutott, amelyek a modellalkatú fiatal orosz nőt ruhátlanul ábrázolják; ezeket állítólag a volt férj készítette nászútjuk során.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását