2024. május 17. - Paszkál

Ismét lesz Daróczy-virtusúszás

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Daróczy-virtusúszást a Dunán Paks és Kalocsa között. A táv 15 kilométer, amelyet máig hatszázötvenen teljesítettek. A távúszás idén felkerült az Európai Nyíltvízi Úszószövetség programlistájára.
2010. július 14. szerda 18:11 - HírExtra
Az indulás szombaton 11 órakor lesz Pakson az Árvíz utca feletti csónakleeresztőnél. Előtte, 9 és 10 óra között lehet nevezni - tájékoztatta Gyulai István szervező az MTI-t

A szervező szerint ideális körülmények várják a nyíltvízi távúszás kedvelőit: közepes a vízállás, a vízhőmérséklet pedig már hét elején elérte a 23 Celsius fokot. A folyó ezen a szakaszon 550-650 méter széles, sebessége 4-5 km/h.

A távot általában két és fél-három óra alatt teszik meg, mivel a Duna sodrása elég nagy, és ezért körültekintően kell úszni. Érdemes csoportban, de legalábbis párban úszni. A résztvevőket motorcsónakok és ladikok kísérik, hogy szükség esetén az úszók segítségére siessenek. Orvos és búvárok tartoznak a kísérethez, de a paksi távúszás történetében még nem volt rájuk szükség.
A program kuriózumnak számít - mondta a szervező, akinek tudomása szerint nyíltvízi távúszást ilyen széles, erős sodrású folyóban nem rendeznek máshol.

A túra idén már szerepel az Európai Nyíltvízi Úszószövetség programlistáján. Ez nemcsak rangot jelent, hanem – miután a nyíltvízi úszás szerelmesei így első kézből jutnak információhoz - várhatóan több jelentkezőt bel- és külföldről. Ezzel együtt azt, hogy minél többen viszik a lehető legmesszebbre annak hírét, hogy - mint mondta - a paksi atomerőmű környezetbarát üzem.

A Daróczy-virtusúszást ugyanis azért hívták életre 2002-ben, hogy általa mutassák meg, hogy lehet úszni, sportolni a paksi atomerőmű hűtővízében, amelyet a Dunából nyernek, majd oda bocsátanak vissza - mondta el a szervező, a Paksi Atomerőmű Zrt. nyugdíjas munkatársa. Ő az egyike annak a körülbelül féltucatnyi embernek, aki minden alkalommal teljesítette a Daróczy-virtus távját.

A távúszás elnevezése egy több mint 100 évvel ezelőtti eseményre utal. A 19. században a Paksy-Daróczy család Paks egyik legbefolyásosabb famíliája volt. Az országos evezős bajnok Daróczy-fivérek, István és Zsigmond 1886-ban egy baráti társaság élén átúsztak a túlsóparton akkor épült uszódi csárdához. Különleges túrájukat megörökítette a korabeli sajtó. Ennek nyomán született a Daróczy-virtus ötlete.

A kezdetek óta 650-en vettek részt az eseményen, az eddigi legnépesebb mezőny 150 úszóból állt. Tavaly már nem a helybeliek voltak legtöbben, hanem a Budapestről érkezettek. Az elmúlt években Angliában Ausztráliában, Japánban élő résztvevője is volt a Daróczy-virtusnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását