2024. május 25. - Orbán

Bonyolódik a kémügy

Kitoloncoltak kedden az Egyesült Államokból még egy orosz állampolgárt, akit a közelmúltbeli kémüggyel hoztak összefüggésbe az amerikai hatóságok.
2010. július 14. szerda 09:39 - HírExtra
Matt Chandler, a belbiztonsági minisztérium szóvivője közölte, hogy a kitoloncolt férfit Alekszej Karetnyikovnak hívják, és tavaly októberben érkezett az Egyesült Államokba. Kitoloncolását egy amerikai bevándorlási bíróság rendelte el szerdán, és Chandler szerint a hatóságok érvényt is szereztek a bírósági döntésnek. Karetnyikov beismerte, hogy a bevándorlási törvényt megszegve tartózkodott az Egyesült Államok területén. Az orosz férfi önként egyezett bele a kitoloncolásban, hogy elkerülje a további jogi eljárásokat - mondta Chandler.

Részleteket nem árult el, s nem világos az sem, hogy Karetnyikovnak mi köze volt a korábban felgöngyölített kémhálózathoz.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kémelhárítási osztálya tavaly ősz óta tartotta megfigyelés alatt a szóban forgó 23 éves fiatalembert, aki orosz állampolgár. A bevándorlási szabályok megsértése címén fogták le. Az amerikai hatóságoknak nincs bizonyítékuk arra, hogy az illető titkos vagy érzékeny információkat szerzett volna meg vagy adott volna át.

A hidegháború szellemét idéző hírszerzési ügyben korábban tizenegy, Oroszországnak dolgozó ügynök ellen emeltek vádat, közülük tíz, az Egyesült Államokban letartóztatott ügynököt egy kémcsere keretében kitoloncoltak Oroszországba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását