2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Visszaszorulóban az AIDS!

Az óvszerhasználat terjedésének köszönhetően határozottan visszaszorult az AIDS-járvány a 15 és 24 év közötti korosztályban a betegségtől leginkább sújtott 25 ország csaknem felében, különösen Afrika Szaharától délre eső részén - közölte kedden az ENSZ.
2010. július 13. kedd 16:40 - HírExtra
"Számos kulcsfontosságú országban csökkent a HIV-fertőzés gyakorisága a fiatalok körében" - hangsúlyozza a világszervezet AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szakosított szervezetének (UNAIDS) jelentése, emlékeztetve arra, hogy a fertőzött fiatalok 80 százaléka, ami 4 millió embert jelent, Afrika szubszaharai térségében él.

Ezek az országok "már elérték vagy jó úton haladnak afelé, hogy elérjék a HIV-fertőzés gyakoriságának 25 százalékos mérséklődését az ifjúság körében az 1994-ben megrendezett Nemzetközi Népesedési és Fejlesztési Konferencián elfogadott cselekvési programmal összhangban".

Botswana, Elefántcsontpart, Etiópia, Kenya, Malawi, Namíbia és Zimbabwe már teljesítette a kitűzött célt, Burundi, Lesotho, Ruanda, Szváziföld, a Bahama-szigetek és Haiti pedig várhatóan 2010 végéig fogja megvalósítani a tervet. A beszámoló szerint ez "döntő áttörés az AIDS-járvány megfékezésében".

A dokumentum rámutat, hogy a HIV-fertőzés gyakoriságának csökkenése most először esik egybe a szexuális szokások megváltozásával. A szakértők hangsúlyozzák, hogy ez a "változás világszerte kimutatható a fiataloknál, de különösen Afrika egyes, Szaharától délre eső részein". A járvány visszaszorulását azzal magyarázzák, hogy a fiatalok később kezdenek nemi életet élni, ritkábban váltogatják szexuális partnereiket, és "fokozódott az óvszerhasználat" a partnereiket gyakran váltogató 15-24 év közötti korosztályban.

A UNAIDS körülbelül 5 millióra teszi az AIDS-esek számát az említett korosztályban. Összesen mintegy 900 ezer fiatal HIV-fertőzöttet tartottak számon 2008-ban, 66 százalékuk nő volt - derült ki az ENSZ-jelentésből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását