2024. május 3. - Tímea, Irma

Az Exxon megvenné a BP-t?

Az amerikai Exxon olajipari vállalat fontolgatja a brit BP felvásárlását, és ehhez már kérte is az amerikai hatóságok hozzájárulását - írta a The Sunday Times.
2010. július 11. vasárnap 18:00 - HírExtra
A vezető vasárnapi konzervatív brit lap forrásai szerint az Obama-kormányzat máris tudatta az Exxonnal - és egy másik nagy amerikai olajcéggel, valószínűleg a Chevronnal -, hogy nem állna egy ilyen tranzakció útjába. A tervezett ügylet 100 milliárd fontra - 150 milliárd dollárra - értékelné a BP-t, bár a lap forrásai szerint még nem vehető biztosra, hogy az Exxon valóban megpróbálkozik a Mexikói-öbölben történt fúrótorony-katasztrófa következményeivel küszködő brit cég felvásárlásával. Az ügylet létrejötte esetén 400 milliárd dollárt meghaladó tőkeértékű olajipari óriás jönne létre.

A BP részvénye 364,75 pennyn zárta az elmúlt kereskedési hetet a Londoni Értéktőzsdén; ez 69 milliárd font - 104 milliárd dollár - piaci tőkeértéknek felelt meg. A társaság tőzsdei értéke 20 százalékot emelkedett az olajkatasztrófa utáni árfolyamzuhanás 302 pennys részvényenkénti áron elért eddigi mélypontjáról, de így is hozzávetőleg a fele a fúrótorony-robbanás előtti szinteknek. A befektetőket aggasztják az eddigi legsúlyosabb amerikai környezetszennyezés elhárításának és a várható kártérítéseknek a költségei, amelyek a Goldman Sachs befektetési bank becslései szerint elérhetik a 70 milliárd dollárt.

Korábbi brit sajtóértesülések szerint a BP 50 milliárd dollárt próbál felhajtani külső forrásokból e költségek finanszírozására. A The Sunday Times a múlt héten azt írta: forrásai szerint az olajcég 10 milliárd dolláros kötvénnyel készül a piacra, emellett tárgyal bankokkal is egy 20 milliárd dolláros hitelről, és további 20 milliárd dollárt remél vagyoneladásból a következő két évben.

A fúrótorony-robbanás óta mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - rontotta a BP adósbesorolásait. A BP sorsa több szempontból is kritikus jelentőségű a brit gazdaság számára. A cég csak Nagy-Britanniában több mint tízezer alkalmazottat foglalkoztat, és tavaly 5,8 milliárd font (kétezer milliárd forint) adót fizetett be a brit kincstárnak. Emellett a társaság tulajdonában van a brit energiaellátó infrastruktúra jelentős része, köztük az északi-tengeri olaj- és földgáz-fúrótornyokat összekötő vezetékhálózat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását