2024. május 25. - Orbán

Az új szabályok magyarázata

A kormány tervei szerint a javaslatok elfogadása után visszamenőleges hatállyal, július elsejétől megszűnik az öröklési és ajándékozási illeték egyenes ági, vér szerinti rokonok és örökbefogadott gyermekek esetében - ismerteti a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleményében.
2010. július 9. péntek 18:07 - HírExtra
A közlemény idézi Nagy Anna kormányszóvivőnek a szóvivői tájékoztatón július 1-jén elhangzott nyilatkozatát: „A kormány tervei szerint a javaslatok elfogadása után visszamenőleges hatállyal július elsejétől valóban megszűnhet az öröklési és ajándékozási illeték egyenes ági vér szerinti rokonok és örökbefogadott gyermekek esetében.”

A minisztérium szerint a tényszerű tájékoztatás ellenére sok esetben helytelen információk jelentek meg a médiában, amit az "egyenes ági" és a "vér szerinti" fogalmak téves használatának tulajdonít.

A minisztérium közleményében hangsúlyozza: a törvény szerint az illetékmentesség csak az egyenes ági rokonokra vonatkozik, lefelé a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek, az unoka, a dédunoka, felfelé a szülő, a nagyszülő, a dédszülő. Ezzel szemben a vér szerinti rokonság tágabb értelmezést jelent, az egyenes ági mellett az oldalági rokonokat is magában foglalja. Így például vér szerinti rokon a testvér, az unokatestvér is. A két fogalom nem egyenértékű - hívja fel a figyelmet a közlemény.

A házastárs jogaival kapcsolatban a szaktárca, hangsúlyozza: az adócsomag illetékszabályait úgy készítette elő a kormány, hogy senki ne járjon rosszabbul, mint eddig. Így öröklés esetén a házastárs, a mostoha- és nevelt gyermek, a mostoha- és nevelőszülő továbbra is öröklésiilleték-mentesen jut hozzá az örökrészéhez 20 millió forintos határig, illetéket csak az ezt meghaladó örökrész után kell fizetni.

Az illetéktörvénynek ezt a tovább élő szabályát a kormány nem kívánja megváltoztatni. A változás tehát az, hogy július 1-jétől az egyenes ági rokonok ennél is kedvezőbb helyzetbe kerülnek, hiszen összegtől függetlenül illetékmentességben részesülnek - emeli ki a közlemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását