2024. április 29. - Péter

Megint a kisebbet bántaná a "kontárkormány"?

Az MSZP szerint a pénteken benyújtott törvényjavaslatok újabb nagy átverést készítenek elő a kis- és közepes jövedelműek számára: adójuk nem csökken, járandóságaik és jogaik egy része viszont csorbul, és ha van lakáshitelük, annak törlesztőrészlete biztosan megnövekszik - áll Lendvai Ildikó közleményében.
2010. július 4. vasárnap 14:58 - HírExtra
Az MSZP elnöke az MTI-nek eljuttatott vasárnapi közleményben azt írja: a külföldi sajtóban is kontárnak nevezett kormány kétségbeesetten igyekszik gazdaságilag helyrehozni felelőtlen támadása következményeit, de e hónap elején a hitelfelvevők már szembesülhetnek törlesztőrészleteik megnövekedésével.

A kormány Lendvai Ildikó szerint össze-vissza beszél, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz. "Hol átkozza az IMF-et, hol segítségért fordul hozzá. Előbb törvényben törölte el a szocialisták által bevezetett vezetői bérplafont, majd most visszaállítaná azt. Hol a két hónapon, hol a kétmillión felüli végkielégítések megvonásáról beszél, nem ad világos választ a közalkalmazottaknak. Hol beadja, hol visszavonja a médiaszabályokat" - fogalmaz.
Úgy véli ugyanakkor, hogy a kormány egyetlen dologban következetes: "intézkedéseivel mindig a jómódúak járnak jól, a többiek pedig rosszul".

A most benyújtott törvénycsomagból annyi biztosan kiderül, hogy az új "cselédtörvény" szerint a jómódúak úgy dolgoztathatják háztartási alkalmazottjukat, kertészüket, hogy nem kell gondoskodniuk sem a nyugdíjáról, sem egészségbiztosításáról - írja az ellenzéki párt elnöke.
Véleménye szerint nagy átverést jelentenek az új örökösödési szabályok is.

Az átlagos családok öröksége már jelenleg is illetékmentes, örökösönként 20 millió forintig; két-három örökös családtag esetén tehát 40-60 millióig, amibe bőségesen belefért egy átlagos lakás, vagy kisebb családi ház értéke. Könnyen lehet, hogy most az érintettek rosszabbul járnak, hiszen a leggazdagabbak gyerekei ugyan milliárdokhoz is közterhek nélkül juthatnak, de a szegényebb családokban az egyenesági leszármazottakon kívül a többi családtag már fizethet.

A végkielégítések 2 millió forint feletti részének elvonása már sújthatja az átlag körül keresőket is - hívja fel a figyelmet. A jogszabály nemcsak azokat érinti, akiknek havi jövedelmük több, mint 2 millió forint, hanem azokat is, akik egy év alatt kerestek ennyit. Példaként ismerteti: ma a bruttó átlagjövedelem valamivel 200 ezer forint felett van, így az az ötvenes közalkalmazott, akinek öt éve van hátra a nyugdíjig, húsz éve becsülettel dolgozik, összesen tizenkét havi végkielégítésre számíthatott eddig. Havi bruttó 200-250 ezer forintos fizetés esetén ez már meghaladta a kétmillió forintot. Büntetik tehát a kirúgandók fideszes listáján szereplő nyugdíj előtt álló pedagógust, iskolaigazgatót, tisztviselőt is - fogalmaz Lendvai Ildikó.

A törvényjavaslatok arról tanúskodnak az elnök szerint, hogy a kormány a "médiavagyonhoz hasonlóan le akarja nyúlni a Nemzeti Üdülési Alapítványt is". Az új szabályok kikövezik a jogi útját annak, hogy az alapítvány olyan társasággá alakuljon, amelynek fő tulajdonosaként majd az államhatalom jelenlegi birtokosai dönthetik el: mit tesznek az eddig sokszázezer munkavállaló és nyugdíjas üdülését, utazását segítő vagyonnal.

Egy "örömteli" hírt azért kiolvas a jogszabályokból a pártelnök: "ha valaki heti egy litert iszik saját főzésű pálinkájából, ezt tehermentesen élvezheti. Az adómentesség tudniillik azoknak és csak azoknak szól, akik évi ötven liter pálinkát saját fogyasztásukra főznek" - jegyzi meg közleményben Lendvai Ildikó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását